آیا اطلاعاتی در مورد زندگی سیف بن مالک که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه سیف بن مالک که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا و از کسانی که توانست روز عاشورا در کنار امام حسین(ع) به فیض شهادت نائل آید، سیف بن مالک،[1] نمیری،[2] عبدی[3] بود.

وی از قبیله‌ی عبد القیس، و از اهالی بصره بود.[4] به دنبال نامه‌ی امام حسین(ع) به مردم بصره، جمعى از شیعیان آن‌جا در منزل ماریه دختر سعد از قبیله عبدالقیس که خانه‌ی او مرکزی براى اجتماع و مشورت و گفت‌وگوى شیعیان بود، جمع شده و در پی آن افرادی مانند یزید بن ثبیط و دو فرزندش عبد الله و عبید الله تصمیم گرفتند که به امام حسین(ع) ملحق شوند. [5]

بر اساس گزارش‌ برخی منابع متأخر، یکی از حاضران در آن جلسه که در نهایت به سمت امام(ع) حرکت کرد، سیف بن مالک بود.[6]

در این صورت، اتفاقاتی که در طول مسیر و تا رسیدن به امام(ع) برای یزید و فرزندانش رخ داد، برای این شهید نیز باید اتفاق افتاده باشد.

به هر حال،‌ سیف بن مالک در کنار امام(ع) ماند و روز عاشورا در حمله‌ی اول دشمن به شهادت رسید.[7]

در زیارت ناحیه در کنار دیگر شهیدان بر این شهید نیز درود فرستاده شده است.[8]

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 153، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق؛ محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 210، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[2]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[3]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 192، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.

[4]. تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 153.

[5]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 353- 354، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[6]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، سید عبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 403 – 404، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.

[7]. مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113.

[8]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.