چه اطلاعاتی در مورد شهیدی از کربلا به نام ضرغامة بن مالک وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه ضرغامة بن مالک که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش یکی از منابع کهنی که به ذکر نام شهدای کربلا پرداخته، یکی از کسانی که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، ضرغامة بن مالک از قبیله بنی تغلب بود.[1] شیخ طوسی در کتاب رجال وی را از اصحاب امام حسین(ع) به شمار آورده است.[2]

ایشان از افرادی بود که در حمله‌ی نخستین دشمن به شهادت رسید.[3]

در زیارت ناحیه‌ی مقدسه نیز بر این شهید بزرگوار درود فرستاده شده است.[4]

بیش از آنچه گفته شد در منابع کهن به گزارشی در مورد این شهید دست نیافتیم، اما برخی از منابع متأخر؛ وی را از کسانی دانسته که با مسلم بن عقیل بیعت نمود، اما وقتی مسلم دستگیر شد، همراه با سپاه عمر بن سعد از کوفه خارج شد و سپس به امام(ع) پیوست.[5]

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 153، قم، آل البیت‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[2]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 101، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق.

[3]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[4]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[5]. مامقانی، عبدالله‏، تنقیح المقال فی علم الرجال‏، محقق، مامقانی، محی‏الدین و مامقانی، محمدرضا، ج 36، ص 187، قم، موسسة آل البیت(ع) لإحیاء التراث‏، چاپ اول،1431ق؛ الحسینی الحائری الشیرازی‏، السید عبد المجید،ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 398، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.