کد سایت fa105989 کد بایگانی 123377 نمایه خروج و کشته شدن برخی از خوارج در زمان قیام امام زمان(عج)
طبقه بندی موضوعی حدیث
اصطلاحات خوارج
گروه بندی اصطلاحات فرقه‌ها، مذهب‌ها، گروه‌ها
خلاصه پرسش
امام علی(ع) پیش‌بینی کرد که با کشته‌شدن فردی به نام اشمط، پرونده خوارج بسته خواهد شد. این فرد کیست و آیا کشته شده است؟
پرسش
حضرت علی(ع) در رابطه با خوارج پیش‌گویی می‌کند که مردی به نام اشمط در میان رودهای دجله و فرات قیام می‌کند و مردی از اهل‌بیت(ع) به مقابله با آنان برمی‌‌خیزد و او را به قتل می‌‌رساند و پس از آن خوارج ریشه‌کن خواهند شد. اشمط که از خوارج است، قیام کرد، یا هنوز قیام نکرده است؟
پاسخ اجمالی

همان‌گونه که در پرسش آمده، امام علی(ع)، در یکی از سخنان خود پیش‌بینی کرد که جریان فکری خوارج تا قیام امام مهدی(عج) ادامه خواهد یافت؛ اما سرانجام با کشته­شدن شخصی به نام اشمط، فرقه‌ی خوارج از بین می‌رود:

حضرتشان پس از شکست خوارج و هنگامی که از کنار کشته‌های آنان عبور می‌کرد، خطاب به آنها فرمود: «آن‌کسی شما را به کشتن داد که ابتدا فریبتان داده بود». پرسیدند: او کیست؟ فرمود: «شیطان و نفس‌‏هاى پلید». اصحاب گفتند: خداوند، ریشه‌ی آنان را تا پایان دنیا قطع کرد؟ آن‌حضرت(ع) پاسخ داد: «خیر؛ سوگند به آن‌کسی که جانم در دست او است، آنان در صلب‏‌هاى مردان و رحم زنان خواهند بود و پى در پى خروج خواهند کرد تا آن‏که به سرکردگى شخصى به نام اشمط بین رودهاى دجله و فرات خروج کنند. در آن روزگار، مردى از اهل‌بیت(ع) ما به جنگ او مى‏رود و او را به هلاکت مى‏رساند و از آن پس هیچ قیامى از خوارج تا روز قیامت نخواهد بود».[1]

اگرچه گروه بسیاری از خوارج در جنگ نهروان به هلاکت رسیدند؛ اما می‌دانیم که تفکر خوارج و تکفیری تا امروز نیز از بین نرفته است و بر این اساس این پیش‌بینی امام(ع) تا کنون عملی شده است.

به هر حال با فرض پذیرش این روایت و با توجه به این‌که فرد مشهوری با نام اشمط و حتی با ویژگی‌ اشمط‌بودن (مخلوط بودن رنگ سیاه و سفید[2])، از خوارج تا کنون خروج نکرده است تا توسط یکی از اهل‌بیت(ع) کشته شود، می‌توان نتیجه گرفت که فردی با این نام یا ویژگی هنوز خروج نکرده و در آخر الزمان توسط یکی از اهل‌بیت و یا به فرمان امام عصر(عج) کشته خواهد شده و بدین ترتیب پرونده تفکر خوارج تا ابد بسته خواهد شد.

[1]. مسعودی، ابو الحسن علی بن الحسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، تحقیق، داغر، اسعد، ج 2، ص 407، قم، دار الهجرة، چاپ دوم، 1409ق؛ جمال الدین یوسف بن حاتم شامی‏، الدر النظیم فی مناقب الأئمة اللهامیم‏، ص 371، قم، مؤسسه نشر اسلامی، چاپ اوّل‏، 1420ق.

[2]. حمیری، نشوان بن سعید‌، شمس العلوم و دواء کلام العرب من الکلوم‌، محقق، عمری، حسین بن عبد الله، اریانی، مطهر بن علی، عبد الله‌، یوسف محمد، ج 6، ص 3546، دمشق، دار الفکر، چاپ اول، 1420ق.