آیا افراد مختلف، شهودها و علم‌های حضوری‌ متفاوتی نسبت به پروردگار دارند؟ آیا پذیرش این امر، موجب پذیرش نسبی‌گرایی نیست؟!
پرسش
اگر منتهای همه معرفت‌ها علم حضوری باشد، و علم حضوری یعنی دریافتِ با جان و شهودِ دل، شهود نسبت به هر فرد سنجیده میشود و همانطور که میدانیم شهود افراد مختلف با هم متفاوت است و هر فرد شهود مختص به خود و منحصر به فرد خود را دارد؛ مثلا هر کس یک نوع غم را سِیر میکند و هر کس یک احساس به آسمان دارد و از همه و همه مهمتر هر کس یک نوع خدا را در دل مییابد. این می‌شود پذیرش نسبی‌گرایی. چطور این مسئله را باید رد کرد؟
پاسخ اجمالی
  1. علم حضوری به معنای حضور معلوم نزد عالم است، و این اعم از دریافت با جان و شهود دل است.[1]
  2. شهودها اگرچه مختلف‌اند، ولی برای شناخت شهود واقعی از غیر واقعی، معیار و ملاک‌هایی وجود دارد.[2]
  3. شهود دل‌ها نسبت به وجود خداوند یکی است؛ یعنی همه خدای خالق، توانای بر هر کار، آگاه بر همه چیز، بینا، شنوا، حی و زنده، را شهود می‌کنند؛[3] هرچند ممکن است از نظر مراتب شهود یا برخی خصوصیات آن متفاوت باشند.

[1] . ر. ک: «علم حضوری، حضور نفس شیء برای شیء دیگر»، 28485.

[2] . ر. ک: «ملاک و معیار کشف و شهود»، 94245.

[3] . ر. ک: «راه‌های شناخت خدا»، 479.