آیا فردی به نام جابر بن حارث سلمانی در میان شهدای کربلا وجود داشت؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه جابر بن حارث سلمانی را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

برخی منابع از وجود شهیدی به نام جابر بن حارث[1](حرث[2]) سلمانی[3] ازدی،[4] در میان شهدای کربلا گزارش داده‌اند که توانست جان خویش را روز عاشورا و در دفاع از مکتب امام حسین(ع) فدا کند و به فیض شهادت برسد.

البته در منابع دیگر، از شهدایی با نام نسبتا مشابه، مانند جنادة بن حارث سلمانی، حباب بن حارث،[5] جبّار بن حارث،‏[6] حیّان بن حارث[7] یاد شده که به احتمال زیاد تمامشان ناظر به یک شهید بوده و به دلیل تشابه لفظی، هنگام استنساخ تبدیل شده است.[8]

[1]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 238، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق؛ طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 446، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[2]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج 2، ص 576، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.

[3]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین(ع)‏، ص 154، قم، آل البیت‏(ع)، چاپ دوم‏، 1406ق؛ شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 99، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق.

[4]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 45، ص 72، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[5]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[6]. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج 4، ص 74، بیروت، دار صادر، 1385ق.

[7]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[8]. برای اطلاعات بیشتر، ر. ک: «زندگی‌نامه جنادة بن حارث سلمانی»، 121616؛ «حضور برخی از خانواده یاران امام حسین(ع) در کربلا»، 107394.