آیا در ادیان قبل از اسلام نیز سلام کردن به دیگران وجود داشت؟
پرسش
سنت سلام دادن از کجا آمده است؟
پاسخ اجمالی

سلام کردن اولین مرحله برای ارتباط سالم بین دو انسان است که حاوی پیام‌های متعددی از قبیل دوستی، صمیمیت، محبت، تواضع، دعای خیر و ... است. بر همین اساس، طبیعی است که علاوه بر اسلام، در ادیان الهی دیگر و حتی در جوامع غیر دینی نیز سلام کردن به سبک‌های گوناگون وجود داشته باشد. به همین دلیل باید گفت مصداق‌های مختلفی از سلام در میان اقوام و ملت‌های پیش از اسلام نیز سابقه دارد. آیاتی از قرآن و نیز برخی روایات، نشان‌دهنده وجود این سنت در ادیان الهی پیشین است:

  1. حضرت آدم(ع)

بر اساس روایتی، خدای متعال به حضرت آدم(ع) فرمود تا بر فرشتگان سلام فرستاده و بگوید: «السَّلَامُ عَلَیکمْ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ». ایشان نیز دستور خدا را انجام داد. ملائکه در جواب وی گفتند: «عَلَیک السَّلَامُ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ». به دنبال آن بود که خدا به آدم(ع) فرمود: «این تحیت تو و فرزندانت تا پایان دنیا است».[1]

  1. حضرت نوح(ع)

بر اساس آیات قرآن در زمان حضرت نوح(ع) از این تحیت استفاده می‌شد:

«قیلَ یا نُوحُ اهْبِطْ بِسَلامٍ مِنَّا وَ بَرَکاتٍ عَلَیک وَ عَلی‏ أُمَمٍ مِمَّنْ مَعَک ...»؛[2] (به نوح) گفته شد: «ای نوح، با سلامی از ناحیه ما و برکاتی بر تو و بر امت‌‌هایی که با تو هستند، فرود آی...» .

  1. حضرت ابراهیم(ع)

در چند آیه از قرآن تصریح شده است که حضرت ابراهیم(ع) از این نوع تحیت استفاده نموده است:

وقتی فرستادگان الهی برای دادن بشارت خدمت ابراهیم(ع) رسیدند، بر او سلام کردند: «وَ لَقَدْ جاءَتْ رُسُلَنا ابراهیم بِالْبُشری قالُوا سَلاماً قالَ سَلامٌ...»؛[3] و فرستادگان ما [فرشتگان‏] برای ابراهیم(ع) بشارت آوردند و گفتند: «سلام!» (او نیز در پاسخ آنان) گفت: «سلام».

و یا وقتی که مهمانان آن‌ حضرت(ع) بر وی وارد شده و به او سلام کردند.[4] حضرت نیز جواب سلام آنان را داد: «إِذْ دَخَلُوا عَلَیهِ فَقالُوا سَلاماً قالَ سَلامٌ...»؛[5] وقتی(مهمانان) نزد ابراهیم(ع) آمدند؛ سلام گفتند. (آن‌ حضرت(ع) نیز) گفت: «سلام...»

همچنین حضرت ابراهیم(ع) به عموی خود فرمود: «سَلامٌ عَلَیک سَأَسْتَغْفِرُ لَک رَبِّی إِنَّهُ کانَ بی‏ حَفِیا»؛[6] سلام بر تو! من به زودی برای تو از پروردگارم تقاضای عفو می‏کنم؛ چرا که او همواره نسبت به من مهربان بوده است.

[1]. شیخ صدوق، علل الشرائع، ج 1، ص 102، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، 1385ش.

[2]. هود، 48.

[3]. هود، 69.

[4]. ذاریات، 24.

[5]. ذاریات، 25.

[6]. مریم، 47.