اگر گرسنگی مداوم موجب ریزش مو شود، آیا می‌توان آن‌را مجوزی برای ترک روزه دانست؟
پرسش
با سلام؛، آیا اگر روزه‌گرفتن در ماه رمضان که به صورت مداوم است، موجب ریزش مو شود، از موارد ضرر به بدن و مجوزی برای ترک روزه به شمار می‌آید؟ بدین ترتیب که در ماه رمضان به صورت یکی در میان روزه گرفته و بعدا به صورت ناپیوسته، قضا نماییم؟!
پاسخ اجمالی

ریزش مو به تنهایی نمی‌تواند مجوزی برای افطار و ترک روزه باشد، مگر این‌که مقدار و حجم ریزش مو به گونه‌‌ای باشد که نوعی آسیب جدی به بدن به ‌شمار آید. در این حالت باید به گونه‌‌ای روزه گرفت که چنین آسیبی ایجاد نشود، و لو این‌که به صورت یک روز یا چند روز در میان روزه گرفته شود.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است.[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای )مد ظله العالی):

صِرف ریزش مو مجوز شرعی بر افطار روزه ماه رمضان نمی‌باشد، مگر این که به مقداری باشد که برای معمول مردم قابل تحمل نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(قدس سره):

مورد سؤال از موارد جواز افطار و ترک روزه نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):

در صورتی که به گفته پزشک حاذق متدین، روزه‌گرفتن ضرر داشته باشد، می‌تواند در ماه رمضان به‌صورت پیوسته نگیرد و در زمستان قضای آن‌را انجام دهد. ضمنا در بجا آوردن قضای روزه، در پی هم بودن، واجب نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.