معنای واژه «یحموم» در آیه 43 سوره واقعه چیست؟
پرسش
منظور از یحموم در آیه 43 سوره واقعه چیست؟
پاسخ اجمالی

قرآن کریم در مورد یکی از عذاب‌های دردناک اصحاب شمال در قیامت می‌فرماید: «وَ ظِلٍّ مِنْ یَحْمُومٍ»؛[1] و آنان در سایه یحموم قرار خواهند گرفت.

بر اساس منابع لغوی، کلمه «یحموم» از ریشه «حمم» به معناى دود سیاه غلیظ،[2] و به معنای مطلق سیاهی است.[3]

تعدادی از کتاب‌های تفسیری نیز تاریکی آمیخته با شدت گرما را معنای «یحموم» دانسته‌اند. [4]

راغب اصفهانی می‌گوید: شاید علت نام‌گذاری آن، حرارت شدید و یا سیاهی‌اى که در آن وجود دارد باشد. بنابر این، معنای آیه چنین است: اصحاب شمال در سایه‌‏اى از دود سیاه غلیظ به سر می‌برند.[5]

همچنین گفته شده است؛ یحموم کوهی در جهنّم است که جهنمیان از تاریکى آن استغاثه و ناله می‌کنند.[6]

به هر حال، واژه «یحموم» بیانگر ظلمات و تاریکی‌هایی است که دوزخیان در آن به سر می‌برند.

[1]. واقعه، 43.

[2]. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ص 255، دمشق، بیروت، دارالقلم‏، الدار الشامیة، چاپ اول، 1412ق.

[3]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج ‏12، ص 158، بیروت، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.

[4]. بحرانی، سید هاشم بن سلیمان، البرهان فی تفسیر القرآن، ج 5، ص 268،‌ قم، مؤسسة بعثه، 1374 ش.

[5]. المفردات فی غریب القرآن، ص 255.

[6]. ر. ک: طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی‏، محمد جواد، ج ‏9، ص 333، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش.