واژه حقوقی «جنحه» چه تفاوتی با واژه «جنایت» دارد؟
پرسش
جحنه با جنایت چه فرقی دارد؟
پاسخ اجمالی
  1. «جنحه»:«جنحه»نیز یکی از انواع جرم است؛ اما از نظر شدت با انواع دیگرآن تفاوت دارد؛ زیرا بالاتر از «خلاف»به شمار آمده ودر مرحله پایین‌تری از «جنایت» قرار دارد.البته همه موارد جرم، ارتکاب عمل غیر قانونی است که در آن قصد ارتکاب جرم وجود داشته و منجر به آسیب به جامعه یا اشخاص شود.[1]
  2. «جنایت»:‏ «جنایت» عبارت است از: وارد کردن هر نوع صدمه داراى کیفر شرعى (مانند قصاص، دیه، ارش یا کفّاره) به تمامیت جسمى انسان یا حیوانى. البته واژه «جنایت» در لغت و متون دینى، معادل واژه «ذنب» و «معصیت» و «گناه»نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

همچنین در کلمات فقها نیز «جنایت» به معناى ارتکاب حرام در حال احرام حج، یا کارهاى ممنوع در محدوده حرم به کار رفته است. لکن معناى خاص فقهى آن، واردکردن صدمه بدنى به دیگرى است؛ اعم از کشتن، ایراد جراحت و یا شکستگى و مانند اینها.[2]

بر این اساس، تفاوت «جنایت» با «جنحه» می‌تواند در آن باشد که شرع اسلام برای جرائم «جنحه»، مجازات کاملا دقیقی را مشخص ننموده و مقدار آن‌را - البته با تعیین حدودی - بر عهده قاضی گذاشته است.

[1].جرجس، جرجس‏، معجم المصطلحات الفقهیة و القانونیة، مصحح، ناشف، انطوان‏، ص 130، بیروت، چاپ اول، 1996م.

[2]. هاشمی شاهرودی، سید محمود، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت(ع)، ج ‏3، ص 120، قم، موسسه دائرة المعارف فقه اسلامى بر مذهب اهل بیت(ع)، مرکز پژوهشهاى فارسى الغدیر، چاپ اول، 1426ق.