تفاوت «حدیث عالی» و «حدیث نازل» در چیست و این دو چه نسبتی با «حدیث مرسل» دارند؟
پرسش
فرق حدیث مرسل با نازل چیست؟
پاسخ اجمالی

«حدیث عالی» و «حدیث نازل» هر دو دارای سند هستند؛ اما در معنای عام و متداول، به حدیثی که دچار ارسال و حذف اسناد باشد، «حدیث مرسل» می‌گویند، اعم از این‌که همه راویان یا شماری از آنان از سلسله سند حذف شده باشند.

«حدیث نازل» به حدیث مسندی گفته می‌شود است که تعداد راویان موجود در سند؛ یعنی تعداد واسطه‌‌ها تا معصوم(ع) زیاد باشد.[1]

گفتنی است که اصطلاح «حدیث نازل» در برابر «حدیث عالی» قرار می‌گیرد، و منظور از «حدیث عالی» حدیثی است که هم سند متصل داشته باشد، و هم تعداد واسطه‌های آن تا معصوم(ع) کمتر باشد.[2]

[1]. ر. ک: «حدیث مرفوع، مرسل، مقطوع و موقوف».

[2]. ر. ک: نصیری، علی، آشنایی با علوم حدیث، ص 184، قم، مرکز مدیریت حوزه علمیه، 1382ش.