منظور از «رحیق مختوم» در آیه 25 سوره مطففین چیست؟
پرسش
منظور از «رحیق مختوم» در آیه 25 سوره مطففین چیست؟
پاسخ اجمالی

قرآن کریم در توصیف یکی از نعمت‌هایی که گروه ابرار در بهشت از آن برخوردارند، می‌فرماید:

«یُسْقَوْنَ مِنْ رَحِیقٍ مَخْتُومٍ»؛[1] آنها را از شراب خالص و دست‌نخورده می‌نوشانند.

 کلمه «رحیق» به معناى شراب صاف و خالص از هرگونه ناخالصی بوده،[2] و «مختوم» به معنای مهر و موم شده است. در حقیقت توصیف «رحیق» به صفت «مختوم» برای تأکید معنای آن خواهد بود؛ زیرا همواره چیزى را که از غش و ناخالصی پاک است، مهر و موم می‌کنند که در آینده نیز در تماس با چیزى قرار نگیرد و آلوده به ناخالصی نشود.[3]

به بیان دیگر «مختوم» به معنای سر به مهر، و به اصطلاح امروزی پلمپ‌شده است که جز دست ساقی‌اش دست کسى به آن نمی‌رسد.[4]

بعضى گفته‌‏اند: مختوم یعنى ممنوع است از این‌که دستى به آن برسد تا درِ آن‌را براى ابرار و نیکان باز کنند.[5]

بر این اساس، بیشتر مفسران «رحیق» را به معناى شراب خالص گرفته‌‏اند؛ شرابى که هیچ‌گونه ناخالصى و آلودگى در آن وجود ندارد. و تعبیر به «مختوم» که به معنای دربسته و پلمپ شده، نیز تأکیدى بر پاکى و دست‌‏نخوردگى آن است.[6]

این تعبیر قرآن کریم و این‌گونه پذیرایی از ابرار و نیکان در بهشت، نشان از جایگاه ویژه آنها در پیشگاه خدای متعال دارد.

[1]. مطففین، 25.

[2]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، محقق، مصحح، میر دامادی، جمال الدین،‏ ج 10، ص 115، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.

[3]. طباطبائی، سید محمد حسین‏، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 20، ص 23، قم، دفتر انتشارات اسلامی‏، چاپ پنجم‏، 1417ق.

[4]. گنابادی، سلطان محمد، تفسیر بیان السعادة فی مقامات العبادة، ج 4، ص 24، بیروت، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، چاپ دوم، 1408ق.

[5]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی‏، محمد جواد، ج 10، ص 69، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش.

[6]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‏26، ص 276، تهران، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374ش.