راه پیش گیری از احتلام در خواب چیست؟
پرسش
من به مقدار غیر عادی جنب می شوم (حدوداً 3 بار در هفته) آیا می توانید راهی به جز ورزش را پیش پایم بگذارید؛ چون ورزش هم کم فایده بوده است!
پاسخ اجمالی

ابتدا باید گفت که اصل احتلام، یک گناه و یا یک موضوع ناپسند نیست که انسان به دنبال ریشه‌کن کردن آن باشد، بلکه فرایندی طبیعی در زندگی مردان است.

البته اینکه برای کاهش تعداد آن و یا جلوگیری از محتلم‌شدن در شرایط خاص می‌توان تدابیری اندیشید.

با توجه به آنچه گفته شد در آموزه های دینی و تجربی برای کاهش شهوت و جنب نشدن، مطالب زیر توصیه شده است:

1. از خیال پردازی دوری کنید و سعی کنید همیشه مشغول به کارهای مفید باشید (مطالعه کتاب های غیر شهوت انگیز- ورزش سنگین و...) و به یاد داشته باشید بی کاری مسئله ای است که اگر از آن دوری نکنید ممکن است شما را به هر چیزی وادارد.

2. در صورت امکان سعی کنید در جایی تنها نباشید.

3. از مشاهده انواع عکس و فیلم های شهوت انگیز به شدت پرهیز کنید.

4. روزه گرفتن برای کنترل خواسته های نفسانی و تقویت اراده شما بسیار مفید است .

5. اگر قادر به روزه گرفتن نیستید، سعی کنید پرخوری نکنید و یا حداقل به هنگام خواب شکم شما بیش از حد معمول پر نباشد.

6. شب ها قبل از خواب مطالعه کنید و همچنین هرگز به رو نخوابید.[1]

7. در صورت امکان هنگام خواب مثانه تان خالی بوده و در سرویس های بهداشتی از آب سرد استفاده کنید.

8. از تماس بی مورد با اعضای تناسلی پرهیز کنید.

9. همیشه به ویژه هنگام خوابیدن به یاد خدا باشید و هنگام خوابیدن چند آیه از قرآن را تلاوت کنید.

10. سعی شود هنگام خواب به امور شهوانی نیندیشید.

11. معاویه بن عمار از امام صادق (ع) نقل می کنند که ایشان فرمودند: اگر از جنب شدن نگرانی، هنگام خواب، این دعا را بخوان:

" َ اللَّهُمَّ إِنِّی أَعُوذُ بِکَ مِنَ الِاحْتِلَامِ وَ مِنْ سُوءِ الْأَحْلَامِ وَ مِنْ أَنْ یَتَلَاعَبَ بِیَ الشَّیْطَانُ فِی الْیَقَظَةِ وَ الْمَنَام‏"؛[2] خدایا از جنابت و از خواب های بد، به تو پناه می برم و نیز از آن که شیطان در خواب و یا بیداری مرا بازیچه خویش قرار دهد.

[1] اقتباس از پاسخ 326 (سایت: 1887).

[2] شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 471، ح 1358، انتشارات جامعه مدرسین، قم، 1413 هـ ق.