بر اساس آنچه در روایات آمده، هر کس سه روز آخر ماه شعبان را روزه بگیرد، ثواب یک‌ماه روزه را دارد. آیا از این روایات می‌توان برای انجام روزه‌های قضای یک‌ماه رمضان استفاده کرد؟
پرسش
طبق روایات هر کس سه روز آخر ماه شعبان را روزه بگیرد، ثواب یک‌ماه روزه را دارد. از این روایات می‌توان برای ادای روزه‌های قضای یک‌ماه رمضان استفاده کرد؟
پاسخ اجمالی

خیر. روایاتی که درباره‌ی مقدار و کیفیت ثواب نماز و روزه در روزها و ماه‌های خاص، یا نماز و روزه در محل‌های خاص؛ مانند مکه و مدینه وارد شده است، دلیل بر بالا بودن ارزش و ثواب عبادت در چنین زمان‌ها و مکان‌های است. اما از نظر جانشینی چنین اعمالی، برای اعمال واجبی که از انسان قضا شده - مانند نماز و روزه و ... - در صورتی که با نیت قضا انجام شوند، هر روز جایگزین یک‌روز خواهد بود، نه بیشتر از آن.

به بیانی دیگر، بدیهی است که این روزه هنگامی جایگزین روزه‌ی قضای ماه رمضان می‌شود که نیت شخص روزه‌دار، نیت قضای رمضان باشد، و الاّ اگر نیت روزه‌ی مستحبی کند، نه تنها جایگزین قضای رمضان نمی‌شود، بلکه اساساً تا زمانی که انسان قضای روزه‌ی واجب بر ذمه‌اش باشد، نمی‌تواند روزه‌ی مستحبی بگیرد، برخلاف نماز که با داشتن نماز قضا، می‌تواند نماز مستحبی بخواند.[1]

[1]. خامنه‌ای، السید علی، اجوبة الاستفتاءات فی الصوم، ص21.