کد سایت fa14633 کد بایگانی 14880 نمایه نام خانوادگی زوج به زوجه بعد از ازدواج
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|گوناگون
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
نگاه کلی اسلام در مورد تحمیل نام خانوادگی زوج به زوجه بعد از ازدواج چیست؟
پرسش
رویکرد و نگاه کلی اسلام در مورد تحمیل نام خانوادگی زوج به زوجه بعد از ازدواج چیست؟ (با ذکر مستندات قرآنی و روایی موضوع)
پاسخ اجمالی

داشتن نام خانوادگى، براى تشخیص هویت افراد جامعه در روابط بین آنان و نیز برای شناخت افراد یک خانواده از افراد خانواده‌هاى دیگر[1] بکار می رود؛ به همین جهت، داشتن نام خانوادگی الزامى است و هر کس می تواند هر نامى را براى خود انتخاب نماید. فقط به جهات مخصوصه، اشخاص نام هاى خاصى را که نظامنامه برای نام خانوادگی، شمرده است نمی توانند براى خود انتخاب نمایند.[2]

اسلام درباره نام خانوادگی، رویکردی اجباری و تحمیلی ندارد تا سند قرآنی و یا روایی آن جستجو شود و حتی با آیه شریفه «ادعوهم لآبائهم»[3] هم نمی توان اثبات کرد که باید نام خانوادگی پدر به فرزند منتقل شود چه رسد به این که نام خانوادگی زوج به زوجه تحمیل شود؛ هر چند اصل اولیه بر این است که نام خانوادگی فرزند از نسل یک نفر مذکّر باشد، ولی این به معنای لزوم نبوده و می توان با موافقت مادر، فرزند به نام خانوادگى مادر نامیده شود.[4]

در ضمن، آن چه در ایران درباره نام خانوادگی مرسوم بوده این است که بسیاری از اوقات در روابط اجتماعى، زن را بعد از ازدواج به نام خانوادگى شوهرش می خوانند ولی در معاملات بالعکس نام خانوادگى اصلى که در شناسنامه قید است به تنهائى استعمال کرده و آن را به عنوان مدرک شناسایی قرار می دهند.[5]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] . طاهری، حبیب الله، حقوق مدنی، ج 1، ص 59، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ دوم، 1418ق.

[2] . امامی، سید حسن، حقوق مدنی، ج 4، ص 198 و 199، انتشارات اسلامیة، تهران، بی تا.

[3] . احزاب، 5.

[4] . امامی، سید حسن،حقوق مدنی، ج 4، ص 183.

[5] . ر.ک: همان، ص 203.