آیا به واسطه ارثی که به زن می رسد مکه بر او واجب می شود، حتی اگر فاقد شوهر و سرپرست خانواده باشد؟
پرسش
آیا به واسطه ارثی که به زن می رسد مکه بر او واجب می شود، حتی اگر فاقد شوهر و سرپرست خانواده باشد؟
پاسخ اجمالی

حج یکی از ارکان دین و از ضروریات آن است، ترک حج با اقرار به وجوب آن یکی از گناهان کبیره و ترک آن از روی انکار موجب کفر است.

شیخ کلینی (ره) به طریق معتبر از حضرت صادق (ع) روایت نموده که: "ر کس از دنیا برود و حجة الاسلام بجا نیاورد بدون این که او را حاجتی ضروری باشد، یا آن که به جهت بیمار شدن از آن باز ماند، یا آن که پادشاهی از رفتن آن جلوگیری نماید، چنین کسی در حال مردن، به یهودیت یا نصرانیت از دنیا خواهد رفت".[1]

با چند شرط حج بر مکلف واجب می شود:

1. بلوغ (سن تکلیف شرعی برای پسران پانزده سال کامل قمری برای دختران نه سال کامل قمری است).

2. عقل.

3. آزاد بودن.

4. استطاعت از جهت مال، صحت بدن، توانایی، باز بودن راه و آزادی آن، وسعت وقت و کفایت آن. در استطاعت مالی فرقی نیست بین این که این مال از ارث رسیده باشد یا غیر آن، با تحقق سایر شرایط استطاعت، حج بر او واجب می شود.

بنابراین، اگر زن با مصرف این ارثیه در حج، زندگی اش دچار حرج و مشکل نمی شود، حج بر او واجب می شود.[2]

[1] من لایحضره الفقیه، ج 2، ص 447؛ کافی، ج 4، ص 269.

[2] مناسک محشی، مقدمه، مسأله شماره 46.