لطفاً زاویه دقیق قبله در مشهد، را اعلام نموده و تلرانس خطای مجاز شرعی را بیان فرمائید.
پرسش
لطفاً زاویه دقیق قبله در مشهد، را اعلام نموده و تلرانس خطای مجاز شرعی را بیان فرمائید.
پاسخ اجمالی

در صورتی که بدنبال تعیین دقیق قبله هستید 2 راه پیشنهاد می شود:

راه اول؛ از شیوه های دقیق جهت یابی قبله، استفاده از سایه شاخص به هنگام زوال ظهر مکه معظمه در روزهای 7 خرداد و 25 تیر، است. بر این اساس؛ می توانید با استفاده از یک شاخص و تعیین سایه شاخص در این دو روز، سمت و جهت دقیق قبله هر مکانی را در نیمکره شمالی به سادگی بیابید.

راه دوم؛ یک شیوه ساده و دقیق برای تعیین قبله در مشهد، استفاده از موقعیت خورشید است، که به همین منظور جدولی به انضمام توضیحات لازم در خصوص نحوه استفاده از این شیوه، توسط گروه جغرافیا و نجوم بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تهیه و تدوین گردیده است.[1]

ضمنا در صورتی که سؤالات بیشتری در این زمینه ها دارید می توانید مستقیماً با دو مرکز زیر تماس حاصل نمایید:

1. بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با شماره های 5-2253001-0511

Website: www.islamic-rf.org

2. مرکز پاسخگویی آستان قدس رضوی با شماره 2235324-0511

اما در مورد مقدار مجاز خطا در تعیین قبله، به نظر می رسد صدق عرفی کافی است هر چند رعایت دقیق قبله بهتر است.[2]

برای اطلاع بیشتر، نک: سؤال 595 (سایت: 648).

[1]برای آگاهی از جدول یادشده و اطلاعات مربوط به آن به سررسید سال 1386 قدس مراجعه نمایید.

[2]خانه کعبه که در مکه معظمه مى‏باشد قبله است و باید روبروى آن نماز خواند ولى کسى که دور است اگر طورى بایستد که بگویند رو به قبله نماز مى‏خواند کافى است و هم چنین است کارهاى دیگرى که مانند سر بریدن حیوانات، باید رو به قبله انجام گیرد. توضیح المسائل مراجع، ج1، ص431، م776.