1. آیا خرید و فروش قبرِ -به صورت سه طبقه- جایز است؟ و آیا می‌توان در هنگام فروش، شرط کنند که پس از دفن، این قطعه از زمین، وقف صحن مسجد یا امامزاده شود؟
پرسش
1. آیا خرید و فروش قبر (محل دفن اموات) جایز است؟ 2. آیا می‌شود یک مساحت از زمین را به سه نفر برای دفن سه میت بفروشند با ساختن قبرهای سه طبقه؟ 3. آیا می‌شود زمینی را ابتدا برای دفن میّت به بازماندگان اموات بفروشند و با آنها شرط کنند که پس از دفن، این قطعه از زمین، وقف صحن مسجد یا امامزاده می‌گردد؟ (لطفا منبعی در مورد مستحبات ساخت آرامگاه مسلمانان ارائه کنید).
پاسخ اجمالی

١. خرید و فروش قبر در زمین‌های شخصی، جایز است.

٢. فروش یک قطعه زمین به چند نفر برای دفنِ هم‌زمان در سطوح مختلف زمین، جایز است.

٣. فروش یک قطعه زمین برای قبر به شرط وقف آن برای موردی مثل مسجد یا امام‌زاده  اشکالی ندارد.

در این‌باره می‌توانید به کتاب‌های فقهی از جمله «عروة الوثقی» مراجعه نمایید.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

فروش زمین وقفى هر چند وقف قبرستان باشد، جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

1و2. در زمین های شخصی اشکالی ندارد.

3. اگر در زمین شخصی باشد و با رضایت آنها باشد اشکالی ندارد.

 به کتب فقهی از جمله عروة الوثقی مراجعه کنید.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

1و2. اگر زمین، وقف برای قبرستان بوده خرید و فروش آن جایز نیست و لکن اگر زمین ملک شخصی بوده می توانند در قبال دفن مرده مبالغی دریافت نمایند.

3. به نحو شرط فعل ظاهراً مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

خرید و فروش و شرط مذکور مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر ساخت و سازی باشد اشکال ندارد.

حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته):

١- خرید و فروش قبر جایز است.

٢- فروش یک قطعه زمین به چند نفر برای دفن هم زمان در سطوح مختلف زمین جایز است.

٣- فروش یک قطعه زمین برای قبر به شرط وقف آن برای موردی مثل مسجد یا امام زاده  اشکالی ندارد.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.