آیا امکان دارد چند مثال بزنید که خداوند در آفرینش نقش صد در صد داشته و طبیعت به خودی خود به وجود نیامده است؟
پرسش
سلام. آیا امکان دارد چند مثال بزنید که خداوند در آفرینش نقش صد در صد داشته و طبیعت به خودی خود به وجود نیامده است؟! لطفاً مثال‌ها علمی باشند. با تشکر
پاسخ اجمالی

این موضوع یک بحث فلسفی است، نه مسئله‌ی علمی محض. توضیح این‌که علم در پی دریافت رابطه‌ی بین اشیا و درک رابطه‌ی بین اجزای درونی یک شیء است. علم به دنبال درک چگونگی پیدایش اشیا است، و کاری به علت پیدایش یا هدف از پیدایش آنها ندارد. به عبارت دیگر، از آن‌جا که ابزار علم، تجربه و آزمایش است، اموری قابل آزمون تجربی هستند که بتوان آنها را در زیر ابزار آزمایشگاهی در آورد، در نتیجه فقط امور مادی و طبیعی قابلیت آزمایش دارند.

بحث علت پیدایش (علت فاعلی) و هدف پیدایش (علت غایی) عقلی و فلسفی است. علاوه این‌که «اصل علیت» یک مفهوم حسی و تجربی نیست، بلکه یک مفهوم عقلی است.[1] در هر صورت از نظر فلسفی پیدایش خود به خودی موجودات بدون وابستگی به واجب الوجود محال است. از آن‌جا که طبیعت و موجودات مادی، واجب الوجود نیستند، برای پیدایش خود محتاج به واجب الوجود هستند.[2]