کد سایت fa24955 کد بایگانی 29799 نمایه بریء الذمه شدن میت با اجیر گرفتن برای برای قضای عبادات او
طبقه بندی موضوعی نماز قضا و استیجاری
خلاصه پرسش
آیا اگر برای نماز و روزه‌ی قضای میت، مبلغی را به نایب بپردازیم، دین میت ادا می‌شود؟
پرسش
آیا اگر برای نماز و روزه‌ی قضای میت، مبلغی را به اجیر بپردازیم، دین میت ادا می‌شود؟ و آیا نگرانی و مشکلات او در قبر برای نماز و روزه‌ای که نتوانسته در زمان حیاتش انجام دهد، برطرف می‌شود؟ با توجه به این‌که ما نمی‌دانیم آنهایی که اجیر می شوند، توانسته‌اند آن را بجا بیاورند یا خیر.
پاسخ اجمالی
در صورتی ذمه میت ادا خواهد شد که نایب، نماز و روزه را انجام دهد. پس چنانچه نایب، فرد مورد اطمینانی باشد و بگوید آنها را انجام داده‌ام، کافیست. البته برخی از مراجع[1] در این‌باره می‌گویند، همین که براى نماز و روزه‌‌‌هایى که از میت فوت شده، کسى را اجیر نمایند، کفایت مى‌کند و بیش از این وظیفه‌ای نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
همین که براى نماز و روزه‌‌‌هایى که از ایشان فوت شده، کسى را اجیر نمایید، کفایت مى‌کند، هر چند اگر بدانید حق الناسى از دیگران به عهد او مى‌باشد، لازم است ادا نمایید و بیش از این وظیفه‌ای ندارید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی ذمه میت ادا خواهد شد که اطمینان پیدا شود که نایب نماز را خوانده است و اگر شک کند کافی نیست و اگر نایب بگوید نماز را خوانده‌ام تنها به گفته او نمی‌توان قناعت کرد مگر این که فرد مورد اطمینانی باشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
تا وقتی که اجیر نماز و روزه شخص میت را قضا نکند ذمه او مشغول است و نگرانی و مشکلات میت باقی است، لذا باید اطمینان داشته باشد که اجیر نماز و روزه میت را انجام می‌دهد، البته خداوند ارحم الراحمین است و نباید از رحمت الهی مأیوس شد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورت ادای واجبات ان شاء‌الله ذمه میت برئ می‌شود.

[1]. آیت الله خامنه‌ای.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.