آیا سرمه کشیدن نماز را باطل می‌کند؟ آیا درست است که پیامبر(ص) همیشه سرمه در چشم می‌کرده‌اند؟
پرسش
آیا سرمه کشیدن نماز را باطل می‌کند؟ آیا درست است که پیامبر(ص) همیشه سرمه در چشم می‌کرده‌اند؟
پاسخ اجمالی
سُرمه اگر فقط داخل چشم باشد مانع به شمار نمی‌آید. برای آگاهی بیشتر «مانع بودن سرمه برای وضو»، سؤال 17787 مطالعه شود.
اما درباره قسمت دوم پرسش باید گفت؛ از سنت‌هایی که پیامبر(ص) به آن سفارش نموده و خود نیز به آن عمل می‌کرده است، سرمه کشیدن بوده که برای آن، آداب و دستوراتی در روایات آمده است:
1. روش پیامبر گرامی اسلام(ص) این بود که در چشم راست سه میل و در چشم چپ دو میل سرمه می‌کشید و می‌فرمود: «شخص در سه بار سرمه کشیدن و زمان آن مختار است و کم و زیاد آن مانعی ندارد»، پیامبر سرمه‌دانى داشت که در شب از آن سرمه می‌کشید و سرمه او  اثمد[1] بود.[2]
2. امام صادق(ع) فرمود: «پیامبر وقت رفتن به بستر سرمه می‌کشید».[3]
3. امام باقر(ع) می‌فرماید: «سرمه‏ کشیدن با إثمد مژگان را می‌رویاند، و سبب قوّت بینایى می‌گردد و به شب‌زنده‌دارى کمک می‌کند».[4]
در پایان تذکر این نکته ضروری است که مقتضیات زمان و مکان را هم در این امور نباید از نظر دور داشت و انگشت‌نما و مشهور شدن مورد تأیید اسلام نیست.[5]

[1]. نوعی سنگ که از آن سرمه درست می‌کنند؛ ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 3، ص 105، دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414ق.
[2]. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، ص 34، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، 1412ق.
[3]. همان 46.
[4]. همان، 46.