هر چه بیشتر در مورد چیزی فکر کنی، آن‌چیز به تو نزدیک‌تر خواهد شد! با توجه به این اصل، آیا با اندیشیدن در مورد مرگ به آن نزدیک‌تر نخواهیم شد؟ پس چرا اسلام توصیه می‌کند که همواره به یاد مرگ باشیم؟!
پرسش
در اسلام سفارش شده است که به یاد مرگ باشیم؛ اما از سوی دیگر می‌گویند هر چیزی که بیشتر در موردش فکر کنی و تصویر ذهنی بسازی، آن‌را به خودت نزدیک می‌کنی تا اینکه سرانجام آن را به دست آری! آیا قضیهی یاد مرگ نیز هم همینطور است؟
پاسخ اجمالی

هر چه تدبر و تفکر انسان نسبت به موضوعی بیشتر باشد، آشنایی وی با آن موضوع نیز بیشتر شده و با توجه به اهمیت موضوع، رویکرد خود در برابر آن‌را هدف‌مند نموده و در نتیجه تمام سعی و تلاش خود را برای رسیدن به هدفش به کار می‌بندد؛ لذا در روایات به فکر کردن سفارش شده است:

امام صادق‌(ع) فرمود: «فِکرُ سَاعَةٍ خَیرٌ مِنْ عِبَادَةِ سَنَةٍ»؛[1] یک ساعت فکر بهتر از عبادت یک سال است.

 اما این بدان معنا نیست که تنها با فکر کردن، می‌توان به خواسته‌ی خود رسید و یا به آن نزدیک شد؛ همان‌گونه که بدیهی است انسان با فکر کردن در موضوعاتی؛ مانند خورشید و ماه به آنها نزدیک نخواهد شد، بلکه تنها اطلاعات مهمی در مورد آنها به دست خواهد آورد.

در همین راستا فکر کردن درباره برخی امور مانند مرگ - البته در حدی که اسلام از ما خواسته، نه در حد افراطی و روان‌پریشی- چیزی نیست که مرگ را به انسان نزدیک و یا از او دور کند.

آنچه در این نوع از یاد مرگ به انسان نزدیک خواهد شد، آثار مهمی مانند تقوای الهی است:

امام صادق(ع) در این باره فرمود: «یاد مرگ شهوات را از بین می‌برد، ریشه‌‌های غفلت را قطع کرده، دل را به وعده‌‌‌های الهی قوی و مطمئن می‌گرداند، طبع(نفس) را رقیق می‌سازد، پرچم‌‌های هوای(نفس) را می‌‌شکند، آتش حرص و طمع را خاموش می‌کند، و دنیا را در دیدگان کوچک می‌سازد.[2]

در همین راستا سفارش شده است که وصیت‌نامه مؤمن در هنگام خواب زیر سرش باشد.

رسول خدا(ص) فرمود: «سزاوار نیست مسلمان شب را بخوابد، مگر این‌که وصیت‌نامه‌‌اش زیر سر او باشد».[3]

[1]. منسوب به امام ششم، جعفر بن محمد(ع)، مصباح الشریعة، ص 171، بیروت، اعلمی، چاپ اول، 1400ق؛ «برتری تفکر بر عبادت»، 48371.

[2]. همان.

[3]. شیخ مفید، محمّد بن محمد بن نعمان، المقنعة، ص 666، قم، کنگره جهانی هزاره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.