1. در ایام نوجوانی دفتر خاطرات فردی را توسط برادرش بر داشتم، که اگر بخواهم از وی حلالیت بطلبم، آبروریزی می‌شود، حال چه باید کرد؟ 2. در همان ایام بدون اطلاع پدر و مادر از جیب ایشان پول بر می‌داشتم، حال می‌دانم که اگر به آنها بگویم راضی هستند، آیا تکلیفی در این‌باره دارم؟
پرسش
با عرض سلام دو سؤال در مورد ادای حق الناس داشتم: 1. در ایام نوجوانی دفتر خاطراتی متعلق به دختر همسایه را از طریق برادر ایشان که با ما دوست بودند به دست من رسید و این خانم از این موضوع که برادرشان چنین کاری کردند مطلع نیستند، من این دفتر خاطرات را پس از مدتی از بین بردیم.. اگر بخواهیم از خانم حلایت بطلبیم ممکن است باعث بی آبرو شدن برادر ایشان نزد این خانم بشود، حال نمی‌دانم چه کنم؟ 2. در همان ایام نوجوانی از جیب پدر یا مادر بدون اطلاع ایشان پول توجیبی بر می‌داشتم و اکنون به علت شرم از گفتن این کار هنوز به آنها نگفته‌ام از طرفی هم می‌دانم که اگر به آنها بگویم حتما این مال را حلال می‌کنند با این وجود تکلیف من در این مورد چیست؟
پاسخ اجمالی
1. در فرض سؤال، لازم است وجه خسارت دفترچه به ایشان پرداخت شده و رضایت وی جلب شود هر چند گفتن اینکه این وجه در ازای چیست لازم نیست. البته برخی[1] از فقها صرفا تکلیف چنین شخصی را توبه و استغفار دانسته‌اند.
2. اگر یقین دارید که رضایت دارند، تکلیفی ندارید. و الا مى‌توانید بدون گفتن به آنها مقدار پول برداشت شده را در اموال آنها قرار دهید یا به حساب آنها واریز نمایید.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. در هر صورت باید رضایت مالک دفترچه جلب شود.
2. باید رضایت آنان جلب شود، مى‌توانید بدون گفتن به آنها مقدار پول برداشت شده را در اموال آنها قرار دهید یا به حساب آنها واریز نمایید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
استغفار کنید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. در صورت امکان و عدم مفسده معادل حق او را به دستش برسانید، یا به شکلی با هم مصالحه کنید، و اگر این کار ممکن نیست توسط شخص ثالث، یا بوسیله حواله بانکی، یا توسط پست برایش ارسال نمایید. و چنانچه به او دسترسی ندارید به نیتش به فقرا صدقه دهید.
2. اگر یقین دارید که رضایت دارند، تکلیفی ندارید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
لازم است وجه خسارت آن به ایشان پرداخت شود هر چند گفتن اینکه در ازای چیست لازم نیست.
در صورتیکه یقین به رضایت والدین دارید مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در هیچ یک از این دو مورد اظهار مطلب لازم نیست.  لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله سیستانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.