آیا می‌توان نذر کرد که فطریه را به زلزله زده‌گان داد؟ اگر نتوانیم آن را انجام دهیم، آیا می‌توان فطریه را به یک بدهکار ورشکسته داد؟
پرسش
سال گذشته فطریه خود و چند تن از خانواده را نذر زلزله زده‌های آذربایجان کردیم و مشکلی پیش آمد که نتوانستیم مبلغ مورد نظر را آنجا هزینه کنیم. الآن آن مبلغ مهیا است ولی در نزدیکی ما خانواده‌ای هست که وضع مالی آنها معمولی است و چند وقتی است ورشکسته شده‌اند و کلی قسط و بدهی دارند آیا می‌شود آن مبلغ را به عنوان کمک به آنها پرداخت کرد؟
پاسخ اجمالی
این نوع نذر، اشکالی ندارد، ولی مخالفت با نذری که به صورت صحیح تحقق یافته، موجب کفاره است. و برخی[1] از فقها عمل بر فرض سؤال را مخالف با نذر اولیه شمرده و برخی[2] مخالف ندانسته و معتقد به جواز آن هستند.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
مخالفت با نذر صحیح که با صیغه تحقق یافته موجب کفاره است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مانعی ندارد خداوند قبول فرماید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بله می‌توانید، اگر صیغه شرعی نذر را بر زبان جاری نکرده بودید و نذر فقط ذهنی باشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سوال می‌تواند به هرکسی که فقیر شرعی باشد پرداخت کند.

[1]. آیات عظام: خامنه‌ای و سیستانی.
[2]. آیات عظام: مکارم شیرازی و نوری همدانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.