چرا تا قبل از شش سالگی، خواندن نماز میت بر کودکی که از دنیا رفته واجب نیست؟
پرسش
با سلام و احترام، چرا قبل از 6 سالگی بر بچه نماز میت نمی‌خوانند و بعد از 6 سال این امر شرعی واجب می‌شود؟ آیا دلیل و سندی مطابق با آیات و احادیث وجود دارد و ائمه(ع) نیز بر این شیوه عمل می‌نمودند؟
پاسخ اجمالی
مراجع تقلید در این زمینه فرموده‌اند:
"نماز خواندن بر میّت مسلمان، اگر چه بچه باشد واجب است، ولى باید پدر و مادر آن بچه یا یکى از آنان مسلمان باشند و شش سال بچه تمام شده باشد." [1]
مسلماً آنچه در رساله‌های عملیه بیان می‌شود بر مبنای ادله شرعی است. و با توجه به اینکه این مسئله تعبدی بوده و صرفاً از روایات استخراج می‌شود این فتوا نیز (که بین فقها مشهور است) بر گرفته از احادیثی در این باب است، از جمله روایتی که در کتاب شریف «من لا یحضره الفقیه» آمده و متن آن از این قرار است:
« از امام باقر(ع) سؤال شد: تا چه سنّى نماز میّت بر جنازه طفل واجب مى‌شود؟ آن حضرت فرمودند: هنگامى که بفهمد نماز یعنى چه و قدرت تمیز داشته باشد و شش سالش تمام باشد. »[2]
در این روایت، گویا تلازمی میان فهمیدن نماز از طرف مرده و نماز گزاردن بر او اعلام شده که البته ممکن است این تمام علت نباشد.

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ج‌1، ص 333مسأله 594، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. قمّى، صدوق، محمّد بن على بن بابویه، من لا یحضره الفقیه، ج‌1، ص 168، ح 488 ، دفتر انتشارات اسلامى، قم، دوم، 1413 ه‍ ق.