آیا مسلمان می‌تواند وصیت کند که جسدش را بسوزانند؟ اگر چنین وصیتی کرد، تکلیف بازماندگان چیست؟
پرسش
1. آیا مسلمانی که وصیت کرده به جای دفن بعد از مرگش، جسدش را بسوزانند ایرادی دارد؟ 2. اگر این عمل انجام شده باشد، گناهی صورت گرفته است؟ 3. اگر گناه است برای او چه باید کرد؟
پاسخ اجمالی

جنازه مسلمان باید طبق آداب اسلامی دفن شود و وصیت به سوزاندن جسد، باطل است و چنانچه شخصی این عمل را برای میت انجام داده باشد مرتکب گناه شده است و لازم است از کار خود توبه کند و طبق نظر برخی از مراجع[1] باید دیه پرداخت نماید که در صورتى که جسد را یکجا سوزانده باشند دیه آن یک صد دینار است.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
سوزاندن جسد جایز نبوده و باید بدن او دفن شود و اگر این عمل صورت گرفته بیشتر از نهى از منکر بر شما واجب نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
این کار جایز نیست و چنانچه شخصی این کار را برای میت انجام داده باشد مرتکب گناه شده است و باید از کار خود توبه کرده و دیه پرداخت نماید یعنی در صورتى که جسد را یکجا سوزانده باشند دیه آن تنها یک صد دینار است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
وصیت او باطل است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
وصیت مذکور نافذ نیست و عمل مذکور حرام و مستلزم دیه است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
جنازه مسلمان باید طبق آداب اسلامی دفن شود و حق چنین وصیتی را ندارد و باید باقیمانده جنازه را دفن کرد و سزاوار است برای او طلب مغفرت کرد چرا که با چنین وصیتی مرتکب گناه شده است.  لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام  مکارم شیرازی و نوری همدانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.