اگر در تجدید بنای مسجد، به حریم کوچه تجاوز شده و بخشی از پله‌ها در کوچه قرار گیرند، حکم رفت و آمد به این مسجد چیست؟ آیا باید تخریب شود؟
پرسش
قسمت درب ورودی مسجدی روی یک کوچه بنا شده است و پله‌های ورودی نیز قدری از فضای کوچه را اشغال کرده است. 1. ورود به مسجد از این درب چگونه است؟ 2. آیا باید تخریب شود با آنکه هزینه بالای خرج شده یا می‌شود؟
پاسخ اجمالی
اگر ساخت این راه‌پله منع قانونی نداشته و موجب آزار و ضرر به مردم نباشد، اشکالی ندارد و در هر حال رفت و آمد به مسجد از این درب جایز است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. اشکال ندارد.
2. تابع مقررات مربوطه می‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه ضرری به رفت و آمد عابرین نداشته باشد مانعی دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر مزاحمتی برای عابرین نداشته باشد، تخریب آن لازم نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر کوچه ملک شخصی باشد و مالک آن نسبت به وجود این پله‌ها رضایت ندارد و نیز اگر ملک عمومی است و منع قانونی نسبت به آن وجود داشته باشد یا باعث اذیت و ضرر نسبت به مردم گردد، باید تخریب گردد. در هر حال ورود به مسجد از این درب اشکال ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.