کد سایت fa65762 کد بایگانی 80643 نمایه خارج کردن بخشی از مسجد از محدوده مسجد
طبقه بندی موضوعی احکام مساجد و مکانهای مقدس
اصطلاحات مسجد
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
هیئت أمنای یک مسجد به دلیل فرسودگی دیوار آن و با مشورت معماران می‌خواهند دیواری از داخل مسجد و پشت دیوار قدیمی ساخته و سپس دیوار قدیمی را تخریب نمایند که طبیعتاً بخشی از کوچه خواهد شد. آیا این کار جایز است؟
پرسش
با سلام، مسجدی هست که دیوارهای طرف کوچه آن خیلی فرسوده است و عرض دیوار 75 سانتیمتر می‌باشد و همه آن گِلی است. هیئت أمنا تصمیم به بازسازی دیوار دارند، که هم نمای آن درست شود و هم استحکام آن. لذا با مشورت با معمار تصمیم بر این گرفته شد که دیوار را از داخل مسجد شناژ بندی نموده و ستون و صفحه ستون گذاشته شود و دیوار جدید پشت دیوار قدیمی کار شود و بعد دیوار قدیمی تخریب شود که دیوار قدیمی به طرف کوچه می‌افتد و محل قرار گرفتن دیوار قبلی بیرون از مسجد می‌ماند. آیا این کار جایز است؟ اگر جایز است آیا باید دور دیوار قدیمی مانعی ایجاد کرد؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، محل دیوار قدیمی نیز باید به عنوان بخشی از مسجد قرار گیرد و الحاق داوطلبانه آن به کوچه و خیابان جایز نیست مگر آنکه ضرورتی گریزناپذیر وجود داشته باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
نباید محل دیوار قدیم از محدوده مسجد خارج شود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در غیر فرض ضرورت جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
دیوار قدیمی جزء مسجد است باید داخل مسجد قرار گیرد و نمی‌شود آن را بیرون مسجد قرار داد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر صیغه مسجد برای دیوار قدیمی خوانده شده است این قسمت داخل محدوده مسجد است و باید به نحوی این موضوع حفظ شود و احکام مسجد در آن رعایت گردد و اگر وقف مسجد است، هر چند حکم مسجد را ندارد، ولی باز هم باید برای مسجد حفظ شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.