دختر و پسری که به عقد شرعی دائم همدیگر در آمده اند، قبل از ازدواج تا چه حدی می توانند از همدیگر لذت ببرند؟
پرسش
بین من و دختر عمویم 9 ماه است با تعیین مهریه و با حضور و رضایت تمام بستگانمان در جشنی صیغه شرعی عقد ازدواج با رعایت شرائطش و با رضایت طرفین خوانده شد با این عنوان: دختر عمویم گفت (زوجتک نفسى على الـصـداق الـمعلوم) و من بلافاصله گفتم (قبلت التزویج). ولی اسم ما در شناسنامه همدیگر ثبت نشده، قرار گذاشتیم انشاالله دو سال دیگر جشن عروسی را برگزار کنیم. من در تهران زندگی می کنم و همسرم در اهواز، در این مدت چندین بار برای دیدن همسرم به اهواز رفتم و خیلی محترمانه برخورد می کردم ولی به یقین دریافتم که خانواده همسرم از آمدن و ماندن 2روزه من به خانه شان خوششان نمی آید. مثلا می گویند من و همسرم نباید کنار هم بنشینیم و... خانواده همسرم می گویند باید صبر کنید تا 2 سال تمام شود. من و همسرم همدیگر را خیلی دوست داریم. من و دختر عمویم می گوییم ما نسبت به هم زن و شوهر هستیم و دلیلی ندارد که این رفتار را نسبت به ما بروز دهند. در عین حال پدر زن و مادر زنم را خیلی دوست دارم. دلم برای همسرم تنگ می شود. تکلیف من چیست؟ آیا از لحاظ شرعی من نمی توانم در خانه همسرم 2 روز بمانم؟ آیا از لحاظ شرعی من نمی توانم حتی ماهی یک بار(30 روز یک بار) به اهواز بروم و همسرم را ببینم؟
پاسخ اجمالی

بواسطه عقد ازدواج، زن و مرد به یکدیگر حلال مى‏شوند و آن بر دو قِسم است: عقد دائم و عقد موقّت و در دوران عقد موقت دو طرف می توانند از یکدیگر همانند دوران عقد دائم لذت ببرند مگر آنکه زن در عقد شرط کند که شوهر با او نزدیکى نکند، در این صورت عقد و شرط او صحیح است و شوهر فقط مى‏تواند لذتهاى دیگر از او ببرد، ولى اگر بعداً به نزدیکى راضى شود، شوهر مى‏تواند با او نزدیکى نماید[1].

بله برخی از فقهاء گفته اند: اگر عرف مردم بگونه ای باشد که با این فرض به عقد موقت اقدام می کنند که در این دوران عمل نزدیکی صورت نگیرد و صرفا زمینه ای باشد برای اینکه آشنایی و داشتن ارتباطات جزیی فراهم شود، و پدر هم بر این اساس اجازه می دهد، فرموده اند که نباید نزدیکی صورت گیرد.[2]

با این حال سؤال شما از دفاتر مراجع استفتاء گردید که پاسخ آنها به شرح ذیل می باشد:

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

در صورتیکه عقد مذکور با اذن و اجازه پدر دختر انجام گرفته او زن شرعى شما خواهد بود و رفتن شما بمنزل ایشان اشکالى ندارد و می توانید مانند یک زن و شوهر باهم ملاقات کنید البته عرف محل و احساسات پدر و مادر ایشان را رعایت نمائید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

"از قضیه شخصیه اطلاعی نداریم ولی با انعقاد صیغه عقد که با اجازه پدر دختر خوانده شده، شما زن و شوهر شرعی هستید ولی سزاوار است عرف محل را تا قبل از عروسی مراعات کنید."