آیا مرگ، سبب انقضای زوجیت می‌شود؟
پرسش
آیا مرگ، سبب انقضای زوجیت می‌شود؟ اگر می‌شود پس اگر چنانچه نصی وجود نداشته باشد،‌ می‌توانیم نتیجه بگیریم که هر کدام از زوجین، نمی‌توانند دیگری را در هنگام موت، غسل دهند. آیا چنین نتیجه‌گیری صحیح است؟
پاسخ اجمالی
در کتب فقهی، مسئله فسخ زوجیت با مرگ یکی از زوجین مورد بحث واقع شده است و فقها نظرات مختلفی راجع به آن داشته‌ و هر کدام برای آن قرائنی آورده‌‌اند. ظاهراً قول مشهور شیعه آن است که با مرگ یکی از زن و شوهر، رابطه زوجیت از بین می‌رود. لذا؛ پس از مرگ زن، مرد مى‌تواند با خواهر او ازدواج کند و اگر چهار زن دیگر بگیرد، زن پنجم محسوب نمى‌شود، و حتى حقّ تمتّع با زن مُرده را‌ ندارد و اینکه بعضى از احکام زوجیت مثل جواز نظر و مس و غسل دادن، پس از مرگ زوجه باقى است، به معناى بقای زوجیت بین آنها نیست،[1] بلکه این احکام به استناد روایاتی در این موضوع می‌باشند، از جمله؛ این حدیث از امام صادق (ع) که راوی می‌گوید:
سؤال کردم از حضرت امام جعفر صادق (ع) درباره‌ی شخصى که با زن خود به سفر رفته و آن زن بمیرد، آیا آن زن را مى‌تواند غسل دهد؟ حضرت فرمودند که بلى و مادر و خواهرش و امثال اینها از محارم را مى‌تواند غسل دهد، به این صورت که بر عورت آن زن پارچه‌ای مى‌اندازد و او را غسل مى‌دهد.[2]
ظاهر این حدیث دلالت مى‌کند که پس از موت زوجه و سایر محارم، مى‌توان آنها را بدون لباس غسل داد، به غیر از عورت که باید پوشانده شود، اما اکثر علما در محارم معتقدند که لباسی پوشانده شود، سپس آنها را غسل دهند و در زوجه پوشاندن عورت کافیست.[3]
جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ 4740 (غسل زن میت توسط مرد و برعکس) در همین سایت مراجعه نمایید.

[1]. شبیرى زنجانى، سید موسى، کتاب نکاح، ج‌17، ص 5643، مؤسسه پژوهشى راى‌پرداز، قم، اول، 1419 ه‍ ق.
[2]. «سَأَلَهُ مَنْصُورُ بْنُ حَازِمٍ- عَنِ الرَّجُلِ یُسَافِرُ مَعَ امْرَأَتِهِ فَتَمُوتُ أَ یُغَسِّلُهَا قَالَ نَعَمْ وَ أُمَّهُ وَ أُخْتَهُ وَ نَحْوَهُمَا یُلْقِی عَلَى عَوْرَتِهَا خِرْقَةً وَ یُغَسِّلُهَا»؛ قمّى، صدوق، محمّد بن على بن بابویه، من لا یحضره الفقیه، ج‌1، ص 155، ح 430، دفتر انتشارات اسلامى، قم، دوم، 1413 ه‍ ق.
[3]. مجلسى، محمد تقى، لوامع صاحبقرانى، ج‌2، ص 283، مؤسسه اسماعیلیان، قم، دوم، 1414 ه‍ ق.