آیا لمس خطوط قرآن بدون وضو اشکال دارد؟ به صورت سهوی چطور؟
پرسش
اگر به خط قرآن بدون وضو دست بزنیم به این نیت که آن را کتاب علمی یا کتابی برای نقل داستان بدانیم (مثلا در مقام نقل داستان حضرت یوسف دست به خط آن بزنیم به عنوان کتاب علمی تاریخی و نه قرآن) اشکال دارد؟ اگر سهواً بدون وضو به قرآن دست زدیم اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی
مسّ نمودن خطّ قرآن؛ یعنى رساندن جایى از بدن به خطّ قرآن براى کسى که وضو ندارد، حرام است. ولى اگر قرآن را به زبان فارسى یا به زبان دیگر ترجمه کنند مسّ آن اشکال ندارد.[1]
همچنین در خصوص کسی که وضو ندارد، حرام است[2] اسم خداوند متعال را به هر زبانى که نوشته شده باشد مسّ نماید و بنا بر احتیاط واجب، مسّ اسم مبارک پیغمبر (ص) و امامان (ع) و حضرت زهرا (س) نیز دارای همین حکم است‏. البته برخی از فقها، این مسئله را بنابر احتیاط مستحب می‌دانند.[3]
ولی مس حاشیه یا جلد قرآن حرام نبوده، بلکه مستحب است، برای مس حاشیه قرآن وضو گرفته شود[4] و این کار تنها برای جُنب کراهت دارد.[5]
در هر حال اگر سهواً بدون وضو به قرآن یا اسامی متبرکه دست زدید اشکال ندارد.

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‏1، ص186، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. آیات عظام خوئى، سیستانى، زنجانى، تبریزی: (بنا بر احتیاط واجب حرام است ..).
[3]. آیات عظام خوئى، سیستانى، تبریزى اراکى، نورى همدانی، شبیری زنجانى:(بنابر احتیاط مستحب)؛ آیت الله مکارم: (اگر هتک حرمت و بى‌احترامى باشد حرام است)؛ همان، ص 187.
[4]. همان، ص 188.
[5]. همان، ص214.