تفاوت‌های نظام حاکم بر دنیا و آخرت چیست؟
پرسش
تفاوت‌های نظام حاکم بر دنیا و آخرت چیست؟
پاسخ اجمالی
بین نظام حاکم بر دنیا و نظام حاکم بر آخرت، تفاوت‌‌های زیادی وجود دارد که جمع‌‌آوری همه آنها مقدور ما نیست؛ از این‌رو فقط به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:
1. یکی از تفاوت‌هایی که بین دنیا و آخرت وجود دارد، این است که مردم در دنیا می‌‌توانند به یکدیگر ظلم کنند ولی در آخرت چنین امکانی وجود ندارد.[1]
2. یکی دیگر از خصوصیت‌های دنیا این است که در آن مرگ و میر و بیماری و... وجود دارد، در حالی‌که در عالم آخرت، خبری از مرگ نیست[2] و کسانی که اهل بهشت باشند، از هر درد و رنج و بیماری مصون هستند.[3]
3. نعمت‌های دنیوی فانی و نابود شدنی هستند، ولی نعمت‌های اخروی، پایدار و دائمی‌اند.[4]
4. بلاهای دنیایی شامل افراد معصوم نیز می‌شود، بلکه گفته شده هرکس ایمانش بیشتر است، ابتلایش نیز بیشتر است،[5] ولی بلاها و عذاب‌های اخروی فقط شامل خطاکاران و در قبال گناهانشان انجام می‌شود.[6]

[1]. «لا ظُلْمَ الْیَوْمَ»؛ غافر، 17.
[2]. «وَ نادَوْا یا مالِکُ لِیَقْضِ عَلَیْنا رَبُّکَ قالَ إِنَّکُمْ ماکِثُونَ»؛ زخرف، 77.
[3]. «لا یَمَسُّنا فیها نَصَبٌ وَ لا یَمَسُّنا فیها لُغُوبٌ»؛ فاطر، 35.
[4]. «ما عِنْدَکُمْ یَنْفَدُ وَ ما عِنْدَ اللَّهِ باقٍ»؛ نحل، 96.
[5]. «قَالَ النَّبِیُّ ص نَحْنُ مَعَاشِرَ الْأَنْبِیَاءِ أَشَدُّ النَّاسِ بَلَاءً وَ الْمُؤْمِنُونَ الْأَمْثَلُ فَالْأَمْثَل‏»؛ منسوب به جعفر بن محمد علیه السلام (امام ششم)، مصباح الشریعة، ص 183، بیروت، اعلمی، چاپ اول، 1400ق.
[6]. «ذلِکَ بِما قَدَّمَتْ أَیْدیکُم»؛ آل عمران، 182.