فردی به چند مسجد و امام زاده رفته و سپس متوجه شده که چیزی متعلق به یکی از آن مکانها همراهش مانده، اما نمی‌داند مربوط به کدامشان است. وظیفه‌ چنین فردی چیست؟
پرسش
سلام، اگر فردی به چند مسجد و امام زاده برود و بعد متوجه شود کتاب یا اشیای دیگری از آنجا به همراه خود آورده، اما نداند از کدام مسجد یا امام زاده بوده است، وظیفه‌اش چیست؟
پاسخ اجمالی
چنین فردی لازم است، ابتدا از طریق دست‌اندرکاران مساجد و امام‌زاده‌هایی که به آنجا رفته بود، در پی تشخیص آن باشد که چیزی که همراهش برده، مربوط به کدامشان است، اما اگر به نتیجه‌ای نرسید، چند نظر از سوی فقها مطرح شده است:
برخی[1] معتقدند، در این صورت می‌تواند آن چیز را به هر کدام از آن اماکن باز گرداند و بعضی[2] تعیین آن را به قرعه سپرده‌اند. همچنین این نظر نیز مطرح شده[3] که فرد در این زمینه باید متولیان تمام آن اماکن مصالحه کند و در نهایت بعضی[4] نیز گفته‌اند، اگر مکانهایی که به آنجا رفت و آمد داشته، محدود است، احتیاط در آن است که معادل آن را به تمام آن مکانها بپردازد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[5]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
با قرعه تعیین شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه با جستجو و سؤال از هیئت امنای مساجد و امام‌زاده‌ها نتواند مورد را پیدا کند مختار است به هر مسجد یا امامزاده‌ای که احتمال بیشتر می‌دهد از آن برداشته شود تحویل دهد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که موارد محدودی است احتیاط آن است که معادل آن را به تمام آن مکانها بدهند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
باید با متولیان این مکان‌ها مصالحه کند و اگر مقدور نیست یا مفاسدی به دنبال دارد با اجازۀ مجتهد جامع الشرایط عمل کند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.
[2]. آیت الله خامنه‌ای.
[3]. آیت الله هادوی.
[4]. آیت الله مکارم شیرازی.
[5]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.