1. آیا دیه خمس دارد؟ 2. کسی که هنوز زندگی مستقلی ندارد، ولی درآمد دارد آیا باید خمس دهد؟
پرسش
دو سؤال درباره‌ی خمس داشتم: 1. آیا دیه خمس دارد؟ 2. کسی که هنوز زندگی مستقلی ندارد، ولی درآمد دارد آیا باید خمس دهد؟
پاسخ اجمالی

. به دیه خمس تعلق نمى‌گیرد.

  1. اگر انسان، درآمدی مستقل (هر چند به مقدار کم) داشته باشد، واجب است، سال خمسى برای خود تعیین نموده و درآمد سالانه خود را محاسبه کند، تا در صورتى که چیزى از درآمد تا پایان سال باقى بماند، خمس آن را بپردازد. ضمن اینکه ابتداى سال خمسى وی، هنگام حصول اولین درآمد است.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

  1. به دیه خمس تعلق نمى‌گیرد.
  2. اگر درآمد مستقل هر چند به مقدار کم داشته باشد، واجب است که سال خمسى تعیین نموده و درآمد سالانه خود را محاسبه کند تا در صورتى که چیزى از درآمد تا پایان سال باقى بماند، خمس آن را بپردازد و ابتداى سال خمسى او هنگام حصول اولین درآمد است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

  1. دیه خمس ندارد.
  2. اولین روز کار، سرسال شما است و هرسال در آن روز باید خمس خود را محاسبه کنید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

  1. دیه خمس ندارد، مگر اینکه ترقی قیمت کند یا سودی داشته باشد که در این صورت فقط سود یا ترقی قیمت خمس دارد.
  2. در فرض سؤال، سال خمسی تعیین کردنی نیست و اولین در آمد، ملاک سال خمسی است و چنانچه مدت‌ها خمس نداده و در تاریخ دیگری محاسبه می‌کنند سال خمسی تغییر پیدا می‌کند، ولی اگر بداند سال خمسی واقعی او چه تاریخی است مطابق همان عمل می‌شود. و چنانچه شک داشته باشید که به مالی خمس تعلق گرفته یا خیر، چیزی بر عهده ندارید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

  1. به دیه خمس تعلق نمی‌گیرد.
  2. هر کسی که کسب و درآمد دارد لازم است سال خمسی قرار دهد و محاسبه کند به مازاد بر مؤونه سال خمس تعلق می‌گیرد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

  1. دیه خمس ندارد.
  2. چنانچه سال گذشته و صرف در مؤونه زندگی نشود، خمس دارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستاتی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.