اگر کسی در نماز به جای «وَ لاَ الضَّالِّینَ» ،«وَ لاَ الزالِّینَ»بگوید نمازش چه حکمی دارد؟
پرسش
یکی از دوستان هنگام نماز جماعت به جای وَلاَ الضَّالِّیْنَ می گفت وَلاَ الزالِّیْنَ آیا چنین تجوید و قرائتی صحیح است؟
پاسخ اجمالی

بنا بر فتوای همه مراجع معظم تقلید چنین تجوید و قرائتی اگر عمدی باشد نماز قطعاً باطل است امام خمینی (ره) در این زمینه می فرماید: "اگر یکى از کلمات حمد یا سوره را نداند یا عمداً آن را نگوید یا به جاى حرفى حرف دیگر بگوید، مثلًا به جاى «ض» «ظ» بگوید یا جایى که باید بدون زیر و زبر خوانده شود، زیر و زبر بدهد، یا تشدید را نگوید نماز او باطل است."[1]

از این مسأله استفاده می شود که اگر کسی عمداً در کلمه" وَ لاَ الضَّالِّینَ" به جای «ض»، «ز» بگوید نمازش باطل است چنانکه حضرت آیت ا...العظمی سیستانی به آن تصریح کرده اند.[2]

اما اگر آن شخص امام جماعت نباشد و بخواهد نمازش را به صورت فرادی به جا آورد در این صورت اگر نمازش را به غلط می خواند و بعضی از حروف را به حرف های دیگر تبدیل می کند و نمی تواند درستش را یاد بگیرد همان کفایت می کند لازم نیست حتماً نمازش را به جماعت بخواهد ولی مستحب است؛ اما اگر بتواند یاد بگیرد و تصحیح نماید اما یاد نگیرد بنابر احتیاط واجب در صورت امکان باید نمازش را به جماعت بخواند.[3]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 552 ، مسأله 1000.

[2] همان.

[3] الامام الخمینی، تحریر الوسیلة، ج1، ص152، المسالة 16.