آیا در مسابقه کشتی میان امام حسن(ع) و امام حسین(ع)، تنها برادر بزرگ‌تر از سوی پیامبر(ص) مورد تشویق قرار می‌گرفت؟
پرسش
ببخشید اصل این روایت در کدام‌یک از کتب روایی شیعی آمده است و اصل آن چیست؟ گاه او را با برادر کوچکش حسین(ع) به کُشتى گرفتن وا می‌داشت و در حین کشتى او را تشویق می‌کرد، و می‌فرمود: «من حسن را تشویق می‌کنم؛ زیرا جبرئیل حسین را تشویق می‌کند».
پاسخ اجمالی
منابع شیعه و سنی، روایات بسیاری در فضائل امام حسن و امام حسین(ع) نقل کرده‌اند. در یکی از روایات چنین آمده است:
امام صادق(ع) فرمود: «روزى حسن و حسین(ع) در برابر رسول خدا(ص) با یکدیگر کُشتى می‌گرفتند. رسول خدا حسن(ع) را تشویق می‌کرد که؛ حسین(ع) را بگیر و او را بر زمین بزن. فاطمه(س) که حضور داشت فرمود: آیا برادر بزرگ‌تر را برای زمین زدن برادر کوچکش تشویق می‌کنید؟! پیامبر(ص) فرمود: (نگران نباش!) جبرئیل هم اینجا حاضر است و او حسین(ع) را تشویق می‌کند».[1] این روایت، با اندکی تفاوت در منابع دیگر نیز ذکر شده است.[2]
علاوه بر منابع شیعه، برخی منابع اهل سنت نیز این ماجرا را با اندکی تفاوت در الفاظ ذکر کرده‌اند.[3]

[1]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 128، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.؛ اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمة فی معرفة الأئمة، محقق، مصحح، رسولی محلاتی، هاشم، ج 2، ص 7، نشر بنی هاشمی، تبریز، چاپ اول، 1381ق.
[2]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی‌طالب(ع)، ج 3، ص 393، قم، انتشارات علامه، چاپ اول، 1379ق.
[3]. أبو محمد الحارث بن محمد (ابن أبی أسامة)، هیثمی، نور الدین علی بن أبی بکر، بغیة الباحث عن زوائد مسند الحارث، محقق، صالح الباکری، حسین أحمد، ج 2، ص 910، مدینه، مرکز خدمة السنة و السیرة النبویة، چاپ اول، 1413؛ أبو بکر بن أبی شیبة، الکتاب المصنف فی الأحادیث و الآثار، محقق، الحوت، کمال یوسف، ج 6، ص 380، ریاض، مکتبة الرشد، چاپ اول، 1409ق.