آیا خواستگاری از زنی که در ایام عده شوهر قبلی است، اشکال دارد؟
پرسش
با عرض سلام. با زنی آشنا شدم که هم اکنون در عده ازدواج موقت با فرد دیگری می‌باشد. آیا خواستگاری از وی در ایام عده اشکال دارد؟ البته عقد، بعد از اتمام مدت عده جاری خواهد شد و الآن فقط خواستگاری صورت می‌پذیرد.
پاسخ اجمالی
درباره‌ی این پرسش باید گفت، عده‌ی زن، یا رجعی است و یا بائن.[1] و خواستگارى نیز یا به صورت تصریح و بى‌پرده صورت مى‌گیرد و یا به صورت تعریض و کنایه.
به لحاظ شرعی و قانونی، خواستگارى از زنى که در عدۀ رجعی است، با تصریح و یا با کنایه، حرام است، چرا که زنى که در عده رجعی است، هنوز در حکم زوجه است، ولی اگر آن زن در عدۀ بائن باشد، هر چند خواستگاری از وی با تصریح جایز نیست، ولی بطور تعریض و با اشاره، اشکالی ندارد.[2]
آیه 235 سوره بقره نیز در همین زمینه می‌باشد.

[1]. در عده رجعى، مرد مى‌تواند پس از طلاق تا وقتى زن در عدّه است، بدون عقد دوباره به زن رجوع کند، ولی در عده بائن، مرد حقّ رجوع به همسر خود را ندارد.
[2]. گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌2، ص 256، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه‍ ق؛ امامى، سید حسن، حقوق مدنى، ج‌4، ص 270، انتشارات اسلامیة، تهران، بی‌تا.