اگر شخصی به جای پول، چک شخص دیگری را به طرف مقابل بدهد و آن چک وصول نشود، این شخص مدیون خواهد بود یا خیر؟
پرسش
سلام؛ در مسئله خرید دین، در صورتی که چک مورد معامله در سررسید موجودی نداشته یا اصلاً وصول نشود، آیا شخص اولیه که چک را خرج کرده از بدهی مبرا است و یا بدهکار بوده و باید آن‌را بپردازد؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، فروشنده چک مدیون نبوده و نسبت به خریدار بدهی نخواهد داشت؛ بلکه صادر کننده چک، مدیون خواهد بود، مگر این‌که در هنگام فروش چک شرط خاصی قرار داده شود و یا آن‌که از نظر عرف، شرط ضمن عقدی وجود داشته  باشد.

گفتنی است؛ اگر چک یا سفته حقیقی نبوده (صوری باشد) و فروشنده، مبلغ چک یا سفته را از صادر کننده آن، طلبکار نباشد، خرید و فروش آن جایز نیست.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

فروشنده دین، ضامن پرداخت وجه چک نیست مگر شرط خاصى وجود داشته باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

دینى که فقط به صورت نوشته بر چک باشد، قابل فروش نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

فروشنده دین، بدهکار نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

فروش ذمه بدهکار به غیر به مبلغ نقد مانعی ندارد و موجودی نداشتن چک ضرری در صحت فروش ذمه بدهکار برای طلبکار ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

فروشنده چک مدیون نیست، بلکه صادر کننده چک مدیون است، مگر این‌که عرف بازار این باشد که اگر چک وصول نشود، به فروشنده چک مراجعه می‌شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.