اگر کسی اعتقادی قلبی به اسلام نداشته و تنها مسلمان شناسنامه‌ای باشد و چند سال بعد از بلوغ، حقانیت اسلام برایش ثابت ‌شود، آیا باید نماز و روزه‌ا‌ش را قضا کند؟
پرسش
سلام؛ فردی 19 ساله هستم که تا کنون صرفا مذهب شناسنامه‌ای داشتم؛ یعنی تا به حال حتی اگر شهادتین را گفته باشم، اعتقادی به آن نداشتم؛ چرا که هیچ ادله‌ای برای اثبات «لا اله الا الله و محمد رسول الله» نداشتم؛ از همین‌رو از کودکی همیشه گفته‌ام که من مسلمان نیستم و هنوز به وجود خدا اعتقاد ندارم و به همه چیز شک دارم! اما از آن زمان تا به امروز به هر روش ممکن از جمله تحقیق، مطالعه و مباحثه توانستم به اصل و حقیقت اسلام نائل آیم و بعثت، حقانیت نبی اکرم(ص)، قرآن اعجاز جاوید و ولایت امیرالمومنین(ع) را درک کنم؛ لذا تازه با اعتقاد قلبی شهادتین را گفتم و حالا بر خود واجب می‌دانم احکام را هر چه سریعتر بدانم. سؤال این است که با توجه به اینکه به حق، اسلام نیاورده بودم و مسلمان محسوب نمی‌‌شدم، آیا باید نماز و روزه‌‌‌های گذشته را قضا کند؟
پاسخ اجمالی

اگر در همان زمان بی‌اعتقادی، نماز و روزه‌ها را انجام می‌داد که قضایی ندارد، اما اگر نماز و روزه را ترک می‌کرده‌ اکثر مراجع معتقدند: هر چند وی ایمان قلبی نداشته است، ولی در حکم مسلمان بوده و باید نماز و روزه‌هایی را که انجام نداده را قضا کند. با این وجود، برخی فقها[1] معتقدند: وی در حکم کافری است که تازه مسلمان شده و قضای نماز و روزه‌‌ها بر او واجب نیست.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

بله، واجب است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

از توجه شما به اعتقادات صحیح و رعایت احکام مقدس اسلام که برای سعادت دنیا و آخرت مردم است تشکر می‌شود. در فرض سؤال قضای نماز و روزه لازم است.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

قضا و کفاره گذشته بر او لازم نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

لازم است علاوه بر قضای روزه‌ها کفاره نیز انجام شود.

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.