بعد از نماز شب، به خواندن چه دعاهایی سفارش شده است؟
پرسش
با توجه به اهمیت ذکر و خواندن قرآن؛ بعد از نماز شب، چه سوره‌ها و ذکرهایی را توصیه می‌کنید؟
پاسخ اجمالی
بعد از نماز شب می‌توان دست به هر دعای مشروعی برداشت،[1] اما در برخی روایات؛ دعاهای ویژه‌ای برای این زمان توصیه شده است:
1. دعای 32 از صحیفه سجادیه که امام سجاد(ع) بعد از نماز شب می‌خوانده‌اند؛ فقرات اولیه این دعا چنین است: «اللَّهُمَّ یَا ذَا الْمُلْکِ الْمُتَأَبِّدِ بِالْخُلُودِ، وَ السُّلْطَانِ الْمُمْتَنِعِ بِغَیْرِ جُنُودٍ وَ لَا أَعْوَانٍ...».[2]
2. ابو بصیر گوید: به حضرت صادق(ع) از نیازمندى و تنگدستى شکایت کردم و از او خواستم که دعایى براى طلب روزى به من بیاموزد، پس آن‌حضرت دعایى به من آموخت که بعد از خواندن آن (اثرش را دیدم و) دیگر نیازمند نگشتم، حضرتشان فرمود: پس از نماز شب در سجده بگو: «یا خَیْرَ مَدْعُوٍّ وَ یا خَیْرَ مَسْئُولٍ ‏وَ یَا أَوْسَعَ مَنْ أَعْطَى وَ یا خَیْرَ مُرْتَجًى اُرْزُقْنِی وَ أَوْسِعْ عَلَیَّ مِنْ رِزْقِکَ وَ سَبِّبْ لِی رِزْقاً مِنْ قِبَلِکَ إِنَّکَ عَلى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدِیرٌ».[3]

[1].  گفتنی است که دعاها و ذکرهای فراوانی وجود دارند که در آنها گفته شده بعد از هر نمازی خوانده شود. که شامل نماز شب هم خواهد بود.
این دعاها به صورت پراکنده در کتاب‌های ادعیه مانند مفاتیح الجنان آمده است.
[2]. علی بن الحسین(ع)، الصحیفة السجادیة، ص 146، قم، دفتر نشر الهادی، چاپ اول، 1376ش.
[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج ‏2، ص 551 – 552، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.