چرا حتی با انجام کارهای خیر؛ مانند صدقه، تلاوت قرآن و خواندن دعا، باز هم افراد دچار بلا و مصیبت می‌شوند؟
پرسش
چرا با دادن صدقه و خواندن آیة الکرسی در هر روز قبل از خروج از خانه باز هم بلای بد بر شخص نازل می‌شود؟
پاسخ اجمالی

در روایات برای دفع بلا از انسان راه‌های متعددی بیان شده است؛ مانند صدقه، خواند آیة الکرسی و ... .[1]

اما باید توجه داشت که دنیا جایگاهی برای آزمایش انسان‌ها بوده و نیز بسیاری از مجازات‌ها نیز در همین دنیا رخ خواهد داد؛ از این‌رو صدقه و امثال آن، اگرچه عوامل قوی بازدارنده‌ای در ارتباط با بسیاری از بلاها هستند و آن دسته از مصیبت‌ها و گرفتاری‌هایی را برطرف می‌کنند که دچار شدن به آن به صورت قطعی از طرف خداوند مهر تأیید نخورده و هنوز در فضای (محو و اثبات) است، اما ضمانت صد درصدی وجود ندارد که فرد با دادن صدقه دچار هیچ گرفتاری نشود؛ زیرا برخی از گناهان باعث نزول بلا و مصیبت بر انسان می‌شود؛ به عنوان نمونه، یک کاسب نمی‌تواند در یک روز به ده‌ها نفر ظلم کرده و در حق مشتریانش اجحاف کند[2]، و یا شخصی صله رحم را ترک کند،[3] ولی فردای آن‌روز تنها با خواندن آیة‌ الکرسی و پرداختن مقداری صدقه خود را ایمن از هر مکافاتی بداند. هم‌چنین، افراد تصور کنند که با دادن صدقه دیگر به هیچ وجه در معرض آزمایش و امتحان الهی قرار نخواهند گرفت!

به عبارتی انسان‌ها دارای سرنوشت و اجل معلق و قطعی می‌باشند[4] و با صدقه و دعا، می‌توان اجل و سرنوشت معلق را تغییر داده و یا آن را به تأخیر انداخت، اما اجل و سرنوشت حتمی که در «ام الکتاب» مکتوم شده است، قابل تغییر نیست.

[1]. «صدقه و دفع نزول بلا»، 25192؛ «استفاده از حرز برای از بردن ترس و چشم زخم»، 25619؛ «نقش دعا در دفع بلاها»، 74593؛ «رابطه میان صله رحم و افزایش عمر»، 50413؛ «خواندن آیات قرآن برای رفع خطر در سفرها»، 111769؛ «شرایط و راه‌های استجابت دعا»، 2145.

[2]. «حق الناس و طلب بخشش»، 7952؛ «حق الناس در نگاه روایات»، 17335.

[3]. «گناهان باعث دریده شدن پرده های عصمت، نزول بلا، عدم استجابت دعا و...»، 17443؛ «اهمیت و جایگاه صله رحم و نکوهش قطع رحم با خویشاوندان»، 3563؛ «زیادی نعمت و عمر با شکرگزاری و صله ‌رحم»، 97566.

[4]. «مرگ و تأخیر آن»، 97؛ «اجل مسمی و اجل معلق»، 60121.