با پرداخت مبلغی، عضو یک سایت شدم که استفاده از امکاناتش را فقط برای صاحب حساب مجاز می‌داند. با این فرض، آیا می‌توانم محصولات و امکانات آن سایت را در اختیار دیگران قرار دهم؟
پرسش
سلام؛ در فضای مجازی سایتی است که فیلم‌های آموزشی در زمینه برنامه‌‌نویسی در اختیار کاربرانش قرار می‌دهد. به این صورت که اول باید با پرداخت هزینه در این سایت، عضو ویژه شوید و وقتی پول را واریز کردید، می‌توانید از مزیتهای سایت استفاده کرده و فیلمهای آموزشی‌اش را دانلود کنید. حال سؤال این است که اگر سایت مذکور شرط گذاشته باشد که فقط یک نفر حق استفاده از حساب مذکور و فیلمهای دانلود شده را دارد، آیا این شرط معتبر است و دیگران حق استفاده از آن فیلم‌ها را (با رضایت فرد عضو شده) ندارند؟
پاسخ اجمالی

شرط مذکور در قرارداد معتبر بوده و با فرض پذیرش این شرط، باید به آن پایبند بود؛ پس فقط شخصی که صاحب حساب است، می‌تواند از حساب کاربری و فیلم‌های آموزشی استفاده نماید.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

  1. شرط مذکور معتبر است و رعایت آن واجب است.
  2. فقط صاحب حساب مجاز به استفاده است و نمی‌تواند آنها را در اختیار دیگران قرار دهد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

عمل بر طبق شرط مذکور، اگر ضمن معامله عقد شرعی باشد، لازم است.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، باید طبق قرارداد عمل شود و تخلف از آن جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

اشکال دارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.