حکم شرعی مجسمه سازی، نقاشی و عکاسی چیست؟
پرسش
آیا مجسمه سازی و نقاشی اشکال دارد؟ آیا حکم عکاسی از موجودات دارای روح، مانند نقاشی و مجسمه سازی است و عکاسی از اجسام ذی روح اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی

نظر مراجع تقلید درباره این‌گونه فعالیت‌های هنری، به شرح ذیل است:

  1. ساخت مجسمه موجودات جان‌دار(انسان و حیوان) جایز نیست؛[1] اما خرید و فروش و نگهداری آنها اشکالی ندارد.[2] البته برخی فقها[3] -بنابر احتیاط- معامله آن‌را جایز نشمرده و برخی[4] آن‌را مکروه یا احتیاط را در ترک آن دانسته‌اند.[5]
  2. در مورد نقاشی کامل موجودات جان‌دار، نظرات مراجع تقلید مختلف است:

اکثر مراجع[6] آن‌را جایز دانستند، عده‌ای[7] آن‌را مکروه شمرده و گروهی[8] نیز آن‌را -بنابر احتیاط- جایز نمی‌دانند.[9]

  1. عکس موجودات جان‌دار، حکم نقاشی آنها را ندارد؛ بر همین اساس عکاسی از حیوان و انسان اشکالی ندارد. البته برخی از فقها[10] چنین کاری را مکروه دانسته‌اند.[11]

[1]. آیت الله خامنه‌ای: (ساخت مجسمه -مطلقا- جایز است)؛ آیت الله تبریزی:(ساخت مجسمه ناقص حرام نیست)؛ نظر آیات عظام تبریزی، مکارم و سیستانی در‌ این باره، بنابر احتیاط است؛ تبریزی، میرزا جواد، استفتائات جدید، ج 1، ص 212، س 1016، قم، چاپ اول، بی‌تا؛ برگرفته از سایت رسمی آیت الله خامنه‌ای، استفتائات نقاشی و مجسمه‌سازی، س 1222.

[2]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج 2، ص 209، م 2069، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق؛ وحید خراسانی، حسین، توضیح المسائل، ص 408، قم، مدرسه امام باقر(ع)، چاپ نهم، 1428ق؛ سبحانی، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 382، م 1700، قم، مؤسسه امام صادق(ع)، چاپ سوم، 1429ق.

[3]. حضرات آیات سبحانی، مکارم و صافی.

[4]. حضرات آیات گلپایگانی خویی، تبریزی، وحید خراسانی و شبیری زنجانی.

[5]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج 2‌، ص 209، م 2069 و ص 836، م 45؛ گلپایگانی، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج ‌1، ص 134، س 28‌، قم، دار القرآن الکریم، چاپ دوم، 1409ق؛ سبحانی، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 382، م 1700.

[6]. حضرات آیات امام خمینی، خامنه‌ای، بهجت، فاضل، سیستانی، تبریزی؛ البته برخی شرط نموده‌اند که نقاشی به شکل برجسته نباشد.

[7]. حضرات آیات نوری، صافی، گلپایگانی و تبریزی.

[8]. حضرات آیات خویی، اراکی، وحید و شبیری.

[9]. توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج‌، ص 209؛ برگرفته از سایت رسمی آیت الله خامنه‌ای، استفتائات نقاشی و مجسمه‌سازی، س 1222؛ وحید خراسانی، حسین، توضیح المسائل، ص 74، قم، مدرسه امام باقر(ع)، چاپ نهم، 1428ق؛ صافی گلپایگانی، لطف الله، جامع الأحکام، ج‌، ص 286 و 287 ، س 979‌، 980، قم، حضرت معصومه(س)، چاپ چهارم، 1417ق؛ بهجت، محمد تقی، رساله توضیح المسائل، ص 318، م 1626، قم، شفق، 92، 1428‍ق؛ فاضل، محمد، جامع المسائل، ج ‌، ص 248 و 249، قم، امیر قلم، چاپ یازدهم، بی‌تا؛ امام خمینی، تحریر الوسیله، ج‌، ص 496، م 12، قم، مؤسسه مطبوعات دار العلم، چاپ اول، بی‌تا.

[10]. حضرات آیات تبریزی، صافی، گلپایگانی.

[11]. توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج‌، 836.