آیا دانش‌های دنیایی چون فیزیک و شیمی، بعد از مرگ و برای آخرت صاحبان آن دانش‌ها فایده‌ای دارد؟
پرسش
بعد از مرگ انسان، دانش این دنیایی او باز هم برای او کارآمد است؟ مثلاً مهارت‌ها و... که سالیان متمادی وقت صرف یادگیری آنها شده و یا شناخت قوانین طبیعت از جمله فیزیک و ...؟
پاسخ اجمالی
الف. یادگیری علوم و دانش‌هایی که مرتبط با پیشرفت مادی بشر هستند، واجب کفایی است و فردی که این دانش‌ها را با نیت خدایی و برای خدمت به مردم آموخته باشد، از پاداش معنوی این دانش‌آموزی‌ها برخوردار خواهد بود.
ب . در مواردی ممکن است این دانش‌ها به شناخت توحید و دیگر اصول دینی کمک برساند که در این صورت نیز به صورت غیر مستقیم در آینده بعد از مرگ انسانها تأثیرگذار خواهد بود.
ج. اما این‌که خود این علوم در آخرت فایده‌ای برای او داشته باشند، شاید بتوان گفت که هر دانشی که در این دنیا آموخته می‌شود در مقابل آنچه در آن دنیا برای انسان آشکار می‌شود، قطره‌ای در مقابل دریا خواهد بود و اینگونه نیست که به عنوان نمونه، یک فیزیکدان از دانش فیزیک خود برای پیشرفت علم در جهان آخرت بهره جوید.