آیا اگر در هنگام نکاح به غیر از دختر و پسر و عاقد، تنها یک شاهد وجود داشته باشد عقد صحیح است؟
پرسش
در مورد نکاح. آیا اگر در هنگام نکاح بجز دختر و پسر و عاقد تنها یک شاهد وجود داشته باشد و این نکاح از خانواده ها مخفی بماند نکاح صحیح است؟ اگر زندگی مشترک ادامه پیدا نکرده و پسر به هیچ کدام از وظایف خود عمل نکرده و برای این نکاح هیچ سند مکتوبی وجود نداشته باشد وظیفه دختر چیست؟
پاسخ اجمالی

مراجع تقلید اجازه پدر را برای ازدواج دختر شرط می دانند و این به جهت آن است که سرمایه دختران بکارت و عفاف آنان است. بسیاری از دختران با خلوص خود، به ابراز عشق مردان دل می بندند و هر مردی را وفادار می پندارند در حالی که از رفتار خاص مردان تا قبل از ازدواج اطلاعی ندارند و بعد از ازدواج متوجه بی وفایی ها و احیانا خیانت آنان می شوند. به همین دلیل لازم است پدر یا ولی دختر که از طرفی خصوصیات مردان و حیله های آنها را به خوبی می داند و از طرفی خیر خواه دختر خود است با این شرط که سخت گیری بیهوده نکند در این مورد نظر بدهد.[1]

با توجه به این مقدمه باید گفت: اگر چه وجود شاهد شرط صحت عقد نیست، اما اساساً یکی از شرایط صحت عقد اجازه پدر یا جد پدری است، با این شرط جایی برای مخفی کاری نمی ماند، و برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی است که شرع مقدس اجازه پدر را شرط دانسته است.

بنابراین؛ اگر با اذن پدرتان ازدواج کرده اید و یا بنا بر نظر مقام معظم رهبری، آیت الله صافی، بعد از ازدواج، ایشان اجازه داده اند، ازدواج شما صحیح است.[2]

و اگر اذن پدر قبل از ازدواج و یا اجازه او بعد از ازدواج وجود نداشته باشد، عقد شما باطل است اگر چه بنا بر احتیاط باید طلاق هم بگیرید.[3]

نظر آیت الله هادوی تهرانی به شرح زیر است:

1. اذن پدر برای ازدواج دختر باکره رشیده موافق با احتیاط است، هرچند شرط صحت عقد ازدواج نیست.

2. اگر اذن پدر در صحت ازدواج دختر باکره رشیده شرط باشد، با تحقق آن ولو بعد از عقد، عقد صحیح خواهد بود.

3. در هر حال طلاق در اینجا متصور است و رضایت خانواده در آن نقشی ندارد.[4]

برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه کنید:

ازدواج دختر بدون اذن پدر، سؤال 6550 (سایت: 7213) .

فلسفه نیازمندی دختر به اذن پدر در ازدواج موقت و دائم، 2074 (سایت: 2125) .

جواز ازدواج موقت پنهانی، 7450 (سایت: 7647) .