خداوند گیاهی را برای دندان‌درد به موسی(ع) توصیه فرمود که بار اول جواب داد، اما بار دوم جواب نداد! عیسی(ع) نیز گیاهی را به عنوان درمان به مردم معرفی کرد، اما نتیجه مورد نظر حاصل نشد. آیا این دو گزارش صحیح است؟!
پرسش
آدرس این دو روایت را بیان فرمایید: 1. دندان حضرت موسی(ع) درد می‌گیرد. خدا گیاهی به او معرفی میکند و ‌درد دندان حضرتشان با استفاده از آن گیاه آرام می‌گیرد؛ ولی بار دیگر همان گیاه دندان درد او را آرام نمی‌کند و خداوند دلیلش را اینگونه مطرح می‌کند که در بار دوم، امید به گیاه داشتی نه به من! 2. حضرت عیسی(ع) گیاهی را به افرادی که رنگشان زرد شده بود، معرفی می‌کند، ولی چون خدا اراده نکرده بود، آنان بهبود نمی‌یابند.
پاسخ اجمالی

اگرچه آیات و روایات بر این مطلب تأکید می‌کنند که انسان‌های باایمان باید در همه‌ی حالات به یاد خدا باشند و عوامل دیگر را تنها زمانی مؤثر بدانند که با اراده خدا همراه باشد،[1] اما با جست‌وجویی که در منابع معتبر داشتیم به دو گزارشی که در پرسش به آنها اشاره شده و در برخی سایت‌ها نیز به صورت گسترده بدان پرداخته شده است برخورد نکردیم.

طبیعی است در صورت یافتن منبع معتبری در این زمینه، این پاسخ نیز بازنویسی خواهد شد.

[1]. «ذکر و یاد خدا در تمام حالات»، 70803؛ «ویژگی بهترین مردم در قرآن»، 27103؛ «اهمیت ذکر و یاد خدا»، 62914؛ «یاد خدا مایه آرامش دل‌ها»، 70802؛ «عوامل صیقل دادن قلب»، 99629.