چرا موجودی که نیازمند است، حتماً مخلوق است؟ و چرا شرط ازلی بودن، بی‌نیازی است؟
پرسش
چرا موجود نیازمند، حتماً مخلوق است؟ به عبارتی دیگر چرا شرط ازلی بودن بی‌نیازی است؟
پاسخ اجمالی
استدلال حکیمان به این مسئله این‌گونه است: موجودی که به هیچ چیز نیاز ندارد او نه مخلوق است و نه مسبوق به عدم؛ چون مخلوقیت و مسبوق بودن به عدم، دلیل بر نیاز است؛[1] بنابراین حکیمان «مخلوق نبودن» یا «ازلیت» را از «بی‌نیاز بودن» کشف می‌کنند؛ نه این‌که از «مخلوق نبودن» یا از «ازلیت»، «بی‌نیازی» را کشف کنند.

[1]. ر. ک: پاسخ 2217.