کد سایت fa85525 کد بایگانی 103092 نمایه قدرت یک نفر از یاران امام زمان(عج) به اندازه چهل نفر
طبقه بندی موضوعی حدیث|بعد از ظهور
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا روایاتی که قدرت هر یک از یاران امام مهدی(عج) را برابر با چهل نفر می‌داند، مورد پذیرش می‌باشند؟
پرسش
در روایات آمده است که در حکومت جهانی حضرت مهدی(ع) یک نفر از یاران آن‌حضرت، نیروی چهل نفر دشمن را دارد. لطفاً متن این حدیث را بیان کنید، و آیا این حدیث صحیح است؟
پاسخ اجمالی
یاران امام زمان(ع) دارای ویژگی‌هایی هستند.[1] یکی از این ویژگی‌ها، قدرت آنها است که در روایاتی بدان تصریح شده است:
1. امام سجاد(ع) فرمود: «إِذا قامَ قَائِمُنا أَذْهَبَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَنْ شِیعَتِنا الْعاهَةَ وَ جَعَلَ قُلُوبَهُمْ کَزُبَرِ الْحَدیدِ وَ جَعَلَ قُوَّةَ الرَّجُلِ مِنْهُمْ‏ قُوَّةَ أَرْبَعینَ‏ رَجُلًا وَ یَکونُونَ حُکَّامَ الْأَرْضِ وَ سَنامَها»؛[2] هنگامى که قائم ما قیام کند، خداوند بیمارى را از شیعیان ما برطرف می‌سازد، و دل‌هاى آنان را همچون پاره‌هاى آهن می‌کند، و برای هر مردى از آنها نیروى چهل مرد می‌دهد، و آنها فرمانروایان و سران زمین خواهند بود.
محمد بن الحسن بن أحمد بن الولید، محمد بن الحسن الصفار، حسن بن علی بن عبد الله بن المغیرة کوفی، عباس بن عامر قصبانی، ربیع بن محمد مسلی، حسین بن ثویر بن أبی فاختة، و پدرش، افرادی هستند که در سلسله سند این روایت قرار داشته و همگی ثقه هستند؛ بر این اساس، این روایت از دیدگاه دانش رجال، از روایات قابل اعتماد است.[3]
2. در گزارشی دیگر عبدالملک بن أعیَن می‌گوید: نزد امام باقر(ع) از جا برخاستم و [از پیرى] تکیه بر دستم‏ زده و گریستم، حضرت فرمود: «چه شده؟!» گفتم: امید داشتم تا نیرویى در بدنم مانده، شاهد حکومت عادلانه و پیروزیتان باشم! امام فرمود: «آیا خوشنود نیستید که (در فضای فعلی) دشمنانتان با هم درگیرند و شما آسوده در خانه‌هاى خود هستید، اگر ظهور امام رخ دهد ، به هر کدامتان نیروى چهل مرد داده شده و دل‌هایتان مانند پاره‌هاى آهن گردد که اگر با آنها به کوه‌ها بزنند، آنها را از جاى برمی‌کنند، و شما در آن زمان فرمانروایان زمین و خزینه‌داران آن خواهید شد».[4]
این روایت از دیدگاه رجالی، «حسنه» و یا  «روایتی زیبا و قابل پذیرش» ارزیابی می‌شود.
روایات دیگری نیز وجود دارند که از لحاظ سندی چندان قوی نیستند، اما به دلیل آن‌که محتوای آنها با روایات بالا تا حدود زیادی تشابه دارد، روایاتی مورد پذیرش خواهند بود:
3. امام صادق(ع) فرمود: گروهی از شیعیان ما در دولت قائم(عج)، سران و فرمانروایان زمین خواهند بود که به هر یک از آنان نیروی چهل مرد داده می‌شود. [5]
شیخ مفید در این گزارش تنها به این بسنده می‌کند که گزارش فوق یک خبر(روایت) است و مانند بسیاری از موارد مشابه، سندی برای آن ذکر نمی‌کند.
4. در روایت دیگری آمده است که؛ امام علی(ع) بر فراز منبر فرمود: «مردى از فرزندانم در آخر الزمان ظهور می‌کند، ... و مؤمنی نیست مگر این‌که دل او چون پاره‌های آهن شده و خدا توانایى چهل مرد به او می‌دهد... ».[6]
این روایت از جهت سندی به دلیل آن‌که راویانش مجهول بوده و یا ثقه نیستند، ضعیف ارزیابی می‌شود،[7] اما چنانچه گفته شد، به دلیل تشابه با روایات مورد اعتماد، قابل پذیرش می‌باشند.
گفتنی است که قدرتمند شدن سپاهیان اسلام تنها در این روایات بیان نشده، بلکه قرآن کریم تصریح می‌فرماید که در شرایطی، قدرت هر مسلمان برابر با ده کافر و در شرایطی دشوارتر برابر با دو کافر می‌باشد. [8] در همین راستا، دور از ذهن نیست که با ظهور حضرت مهدی(عج) و به وجود آمدن شرایط جدید و روشن شدن کامل حقیقت، بیش از آنچه در قرآن گفته شد، بر قدرت مسلمانان افزوده شود.

[2]. صدوق، محمد بن على‏، الخصال‏، ج 2، ص 541، قم، مؤسسه نشر اسلامی‏، چاپ اول، 1362ش‏.
[3]. ر. ک: نجاشی، احمد بن على‏، رجال‏ النجاشی، ص ‏383، 354، 63، 281، 55، قم، مؤسسة النشر الاسلامی‏، 1365ش؛ مامقانى، عبدالله‏، تنقیح المقال فی علم الرجال، ج ‏27، ص 159 – 161، قم، مؤسسة آل البیت(ع)، 1431ق؛ کشى، محمد بن عمر، رجال ‏الکشی، ص 218 - ‏220، مؤسسه نشر دانشگاه مشهد، 1409ق.
[4]. کلینى، محمد بن یعقوب،‏ کافی، ج ‏8، ص 294، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم‏، 1407ق.
[5]. مفید، محمد بن محمد، الإختصاص‏، محقق، غفارى، على اکبر، محرمى زرندى، محمود، ص 8، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق‏.
[6]. صدوق، محمد بن على‏، کمال الدین و تمام النعمة، محقق، غفارى، على اکبر، ج 2، ص 653، تهران، دار الکتب الإسلامیة‏، چاپ دوم، 1395ق‏.
[7]. سند روایت: علی بن أحمد بن موسى، محمد بن أبی عبد الله کوفی، محمد بن إسماعیل برمکی، إسماعیل بن مالک، محمد بن سنان، أبی الجارود زیاد بن منذر. غیر از علی بن أحمد بن موسى، بقیه راویان یا درباره ثقه بودن آنها اختلاف نظر هست یا مجهول‌اند و یا وثاقت آنها ثابت نشده است.
[8]. انفال، 65-66.