آیا زن می‌تواند «حفظ قرآن توسط شوهر» را به عنوان مهریه خود تعیین کرده و آن‌را به اجرا گذارد؟!
پرسش
آیا مهریه زن می‌تواند حافظ کل قرآن شدن شوهرش باشد؟ آیا می‌توان این مهریه را مطالبه کرد و به اجرا گذاشت؟
پاسخ اجمالی
با توجه به اینکه مهریه باید دارای مالیت برای زن باشد، نظر مراجع در مورد این پرسش، مختلف است؛
عدهای از مراجع[1] معتقدند، حفظ قرآن توسط شوهر، شرایط لازم مهریه را نداشته و نمیتوان آنرا به عنوان مهریه تعیین کرد، ولی گروهی دیگر از آنان[2] چنین کاری را صحیح دانسته و در صورت توان شوهر، آنرا قابل مطالبه میدانند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
مهریه قراردادن آنچه ذکر شده صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
1و2. بله.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مانعی ندارد و میتواند مطالبه کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
با توجه به این که این کار ثوابی برای زوجه دارد مانعی ندارد و میتوان آن را به اجرا گذاشت مگر این که از قدرت او خارج باشد که در این صورت باید مهرالمثل بپردازد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
خیر، ولی میتواند در قالب شرط ضمن عقد، مطلب مذکور را شرط نماید.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
مهریه باید چیزی باشد که مالیت داشته باشد؛ یعنی عقلا آن را به جهت خودش یا منافعش دارای ارزش مالی بدانند. همچنین باید آن ارزش مالی به نفع زوجه باشد. گویا حافظ شدن مرد چیزی نیست که برای زن ارزش مالی داشته باشد و نمیتواند مهریه قرار بگیرد و مطالبۀ آن جایز نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام، خامنهای، نوری همدانی و هادوی تهرانی.
[2]. آیات عظام، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.