آیا می توانید سیر مطالعاتی کلام اسلامی را برای من بیان کنید؟
پرسش
آیا می توانید سیر مطالعاتی کلام اسلامی را برای من بیان کنید؟
پاسخ اجمالی

کلام اسلامی را می توان با دیدگاه ها و انگیزه های متفاوتی مطالعه کرد.گاهی در مطالعه به همین مقدار اکتفا می کنیم که با کلیاتی از دین شناسی آشنا شویم اما گاهی پا را فراتر گذاشته و علاوه بر این، می خواهیم در مقابل شبهات مطرح شده هم پاسخی داشته باشیم. برای توضیح بیشتر به پاسخ تفصیلی مراجعه کنید.

پاسخ تفصیلی

سیر مطالعات کلام اسلامی
کلام اسلامی را می توان با دیدگاه ها و انگیزه های متفاوتی مطالعه کرد. گاهی در مطالعه به همین مقدار اکتفا می کنیم که با کلیاتی از دین شناسی آشنا شویم و همین مقدار که از روی عقل و منطق و نه از روی تقلید دین و مسیر خود را انتخاب کنیم برای ما مکفی است، اما گاهی پا را فراتر گذاشته و علاوه بر این، می خواهیم در مقابل شبهات مطرح شده هم تخصص داشته باشیم و اگر کسی در اعتقاد خود شبهه ای داشت در حد توان به او کمک کنیم، این جاست که کار کمی دشوارتر می شود و باید وقت و همت بیشتری را برای این سیر صرف کرد.
این سیری که برای شما مطرح می کنیم سیری است که تا حدودی شما را غنی کرده و با مباحث مختلف کلامی آشنا می کند. ولی چون خود مباحث کلامی گرایش های مختلفی دارد این سیر مطالعاتی در همه این گرایش ها شما را متخصص نمی سازد بلکه ادامه و تخصص در یک گرایش خاص، خود نیاز به طی طریقی دیگر دارد .
اما سیر مطالعاتی:

الف : مقدماتی

1 .جلد دوم مجموعه آثار شهید مطهری که شامل کتاب های زیر می باشد :

انسان و ایمان

جهان بینی توحیدی

وحی و نبوت

انسان در قرآن

جامعه و تاریخ

زندگی جاوید یا حیات اخروی

2 .جلد یک مجموعه آثار شهیر مطهری که شامل این کتاب ها است :

عدل الهی

انسان و سرنوشت

علل گرایش به مادی گری

3 .جلد سوم مجموعه آثار استاد :

جهان بینی الهی و جهان بینی مادی

کلام(کلیات علوم اسلامی)

بیست گفتار

آزادی معنوی

ختم نبوت

پیامبر امّی

ولاء ها و ولایتها

امداد های غیبی در زندگی بشر

نبرد حق و باطل

فطرت

توحید

4. جلد چهارم و پنجم مجموعه آثار که شامل این کتابهاست:

نبرد حق و باطل

نبوت

معاد

امامت و رهبری

سیر فلسفه در اسلام

منطق- فلسفه

شرح منظومه

5. کتاب آموزش کلام اسلامی (نوشته آقای سعیدی مهر) یا عقاید استدلالی (نوشته آقای ربّانی گلپایگانی)

(شما در مرحله پنجم اگر می خواهید با مبانی دقیق آشنا شوید می توانید کتاب الالهیات آقای سبحانی و تفسیر موضوعی آقای جوادی را به دقت مطالعه کنید)

ب: تخصصی

1. المنطق (مرحوم مظفر)

2. آموزش عقاید (مصباح یزدی)

3. بدایة الحکمة علامه طباطبایی (ره)

4. عقاید استدلالی( ربانی گلپایگانی) که در دو جلد تدوین شده است ؛ این دو جلد کتاب را همراه با درس گرفتن بدایة الحکمة ،خودتان در ضمن یک برنامه منظم مطالعه دقیق نمایید.

5. یک درس منطق مانند جوهر النضید یا شرح شمسیه همراه با تلخیص محاضرات فی الالهیات آقای سبحانی ؛ در این مرحله منطق را به صورت کاربردی درس بگیرید.

6. نهایة الحکمة علامه طباطبایی(ره) همراه با کشف المراد.

7. اللوامع الالهیة مرحوم فاضل مقداد (ره)