فلسفه ساقط شدن روزه در سفر چیست؟
پرسش
خواستم بدونم فلسفه شکسته بودن روزه چیه؟ آیا فقط به خاطر سختی های مسافرته یا نه فلسفی باطنی دیگه ای هم داره؟ چون اگر به خاطر سختیش بود که الان من نوعی می شینم توی هواپیما و یه ساعت دیگه 1000 کیلومتر اون طرف تر توی مشهد پیاده می شم بدون سختی. اگر فقط سختیه که چرا حکم بابت این قضیه وجود نداره که آقا دیگه حد ترخص معنایی نداره؟ اگه نه فلسفی دیگه ای داره که خیلی دوست دارم اون رو بدونم. با تشکر.
پاسخ اجمالی
مسئله نماز و روزه مسافر، مسئله ای فقهی است و فتوای مراجع تقلید در آن همانند دیگر مسائل باید مستند به آیات قرآن، روایات معتبر معصومین (ع) و قواعد فقهی و اصولی باشد؛ یعنی فقیه و مجتهد باید شرایط و ضوابط سفری را که موجب شکسته شدن نماز و افطار کردن روزه می شود، از آیات و روایات به دست آورد و بر اساس آن فتوا دهد.

اصولاً دو ضابطه برای شکسته شدن نماز و افطار روزه بیان شده است. اول: پیمودن هشت فرسخ راه. بنابراین هر شخصی که چهار فرسخ یا 22.5 کیلومتر از وطن خود سفر کند، نمازش شکسته و روزه اش ساقط می شود.

دوم: "پیمودن یک روز راه".

در این دیدگاه، ممکن است مسافت مورد نظر در زمانهای آینده با توجه به تغییر وسیله نقلیه عمومی تغییر یابد.[1]

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

اگر شخص سفری که با وسایل نقلیه عمومی در مدت یک روز صورت می گیرد، -یعنی این مسافت توسط این گونه وسایل به صورت متعارف در فاصله­ی زمان اذان صبح تا اذان مغرب انجام می شودـ نماز وی شکسته می شود و نمی تواند روزه واجب رمضان را بگیرد و اگر مسافت رفت و برگشت او به این مقدار باشد، همین حکم را دارد. البته اگر در محل سفر ده روز قصد اقامت داشته باشد، دیگر حکم مسافر را نخواهد داشت.

با این وصف، در روزگار معاصر اگر شخص حدود هفتصد کیلومتر سفر کند یا مسافت رفت و برگشت او این مقدار باشد و حداقل مسافت رفت نصف این مقدار ـیعنی سیصد و پنجاه کیلومترـ باشد، نماز وی شکسته و روزه اش ساقط می شود و این گونه احکام تعبدی است و حکمت آن تسهیل برای بندگان خداست و همین مقدار که برای نوع مردم سهولت داشته باشد، کافی است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه شود:
1. نمایه: علت قصر نماز در مسافرت، سؤال 6556 (سایت: 6817).
2. نمایه: مقدار مسافت شرعی، سؤال 5987 (سایت: 6464).
3. نمایه: روزه مستحبی در سفر، سؤال شماره 5746 (سایت: 6127) .
4. نمایه: دیدگاه شیعه و اهل سنت در مورد روزه در سفر، سؤال شماره 8038 (سایت: 8122) .

[1] با استفاده از  سؤال 9189 (سایت: 9180) .